2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Human Rights Watch: az ukrán hadsereg saját civiljeit csonkította meg a betiltott aknákkal

Az ukrán hadsereg számos civilt sebesített meg, amikor tavaly több ezer illegális aknát lőtt ki Izjum városában – állítja a Human Rights Watch (HRW). Az aknákat, amelyek hasonlóak azokhoz, amelyeket Ukrajna Donyeckben is használt a civilek ellen, és azokat iskolák és óvodák közelében találták meg.

Az aknákat rakétával lőtték ki a városra, miközben azt tavaly április és szeptember között az orosz erők megszállták – áll a civil szervezet kedden közzétett jelentésében. A szovjet korszakból származó PFM aknák százával szóródtak szét, amely jellegzetesen pillangó- vagy szirom alakú eszközök, amelyeket úgy terveztek, hogy inkább megcsonkítsa, mintsem megöljék azokat, akik elég szerencsétlenek ahhoz, hogy rálépjenek vagy felszedjék őket.

A HRW csapata szeptember közepén, Oroszország kivonulását követően lépett be a városba, és kilenc helyen talált aknákat, köztük egy iskolában, egy óvodában és egy kórházban.

Az egészségügyi dolgozók elmondták, hogy több mint 50 civilt, köztük legalább öt gyermeket sebesítettek meg az aknák. A sérülések mintegy felénél amputálni kellett a lábfejet vagy az alsó lábszárat. Legalább egy halálesetet jegyeztek fel, egy idős férfiét, aki az egyik eszközt az udvarán vette fel. A nyomozók azonban nem tudták kizárni, hogy a férfi halálában más tényezők is szerepet játszottak.

Az aknák némelyikét időzített gyújtózsinórral szerelték fel, és a szétszóródás után akár három nappal is felrobbanhattak figyelmeztetés nélkül.

A több mint 100 lakos szerint az orosz erők megpróbálták figyelmeztetni a helyieket az ukrán aknák jelentette veszélyre, a robbanószerkezetek egy részét eltakarították, és az áldozatokat Oroszországba szállították kezelésre. Miután az oroszok elhagyták Izjumot, a jelentések szerint az aknamentesítési feladatokat az ukrán csapatok végezték.

Az ilyen gyalogsági aknák használata tilos az 1997-es aknatilalmi szerződés értelmében, amelyet Ukrajna is aláírt. Az USA és Oroszország nem részese a szerződésnek.

A HRW kérdésére az ukrán kormány kitartott amellett, hogy minden nemzetközi kötelezettségét betartja, de nem volt hajlandó nyilatkozni az Izjumban és környékén használt lőszerek típusáról.

“A gyalogsági aknák bármilyen használata törvénytelen, és Ukrajnának alaposan ki kell vizsgálnia, mi történt, és biztosítania kell, hogy erői ne használjanak ilyeneket” – jelentette ki a szervezet fegyverzeti részlegének igazgatója, Steve Goose a jelentésben.

Az NPR amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Goose elmondta, hogy bár a HRW szerint Oroszország is használta ezeket az aknákat, Ukrajna “erkölcsi fölényét veszélyeztették” a legújabb megállapítások.

Ukrajna tavaly Harkov és Donyeck városában is használt PFM aknákat, mindkét helyszín tisztviselői szerint, bár Kijev tagadta az állításokat. Az aknákat az oroszországi Belgorod régióban is nagy számban megtalálták szétszórva a tavaly nyári ukrán bombázást követően.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó