2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Ukrajna felszólította Magyarországot, hogy azonnal vessen véget az ukránellenes retorikának

Ukrajna kedden tiltakozott a magyar nagyköveténél Orbán Viktor magyar miniszterelnök “becsmérlő” megjegyzései miatt, és felszólította Budapestet, hogy hagyjon fel az ukránellenesnek nevezett retorikával – írja a Reuters

A követet a külügyminisztérium idézte be, miután szóvivője a múlt héten közölte, hogy Orbán újságíróknak azt mondta, Ukrajna senkiföldje, és Afganisztánhoz hasonlította.

Íjgyartó István nagykövetnek “határozott tiltakozást kézbesítettek Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli becsmérlő kijelentéseivel kapcsolatban” – közölte a minisztérium.

“Hangsúlyozták a magyar diplomata számára, hogy az ukránellenes retorika, amelyet a magyar vezetés részéről hosszú ideje hallani, teljességgel elfogadhatatlan, és súlyos károkat okoz az ukrán-magyar kapcsolatoknak”.

A minisztérium hozzátette: “A magyar felet felszólították, hogy állítsa meg ezt a negatív tendenciát, hogy elkerüljék a két ország kapcsolataira gyakorolt helyrehozhatatlan következményeket”.

Magyarország bírálta az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit Moszkva ukrajnai inváziója miatt, mondván, hogy azok nem gyengítették érdemben Moszkvát, és az európai gazdaság tönkretételét kockáztatják, és tavaly úgy döntött, hogy nem küld fegyvereket Ukrajnába.

Kijev tavaly panaszt tett Magyarországnál, miután Orbán egy olyan sálat viselve ment el egy futballmérkőzésre, amely szerinte egyes ukrán területeket Magyarország részeként ábrázolt.

A két ország az elmúlt években azért is összetűzésbe keveredett, mert Magyarország szerint korlátozták az Ukrajnában élő magyarok anyanyelvhasználati jogát, különösen az oktatásban, miután Ukrajna 2017-ben törvényt fogadott el, amely korlátozta a kisebbségi nyelvek használatát az iskolákban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó