2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Hszi szerint az USA-nak és Kínának el kell kerülnie az ütközési pályát

Hszi Csin-ping kínai elnök a Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn tartott első személyes találkozóján a további együttműködést sürgette az Egyesült Államokkal, de ragaszkodott ahhoz, hogy Washington Kína elnyomására vagy megfékezésére tett kísérletei visszafelé sülnének el.

A kínai külügyminisztérium által kiadott közlemény részletesen ismertette Hszi elnök és Biden találkozóját a G20-ak indonéziai Balin megrendezett csúcstalálkozóján, és azt írta, hogy a megbeszélések “mélyrehatóak, őszinték és konstruktívak” voltak. A közlemény megjegyezte, hogy bár Kínának és az Egyesült Államoknak számos közös érdeke van, a két hatalom közötti feszültségek “összeütközéssel” fenyegetnek.

“A kínai-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapota nem felel meg a két ország és a két nép alapvető érdekeinek, és nem az, amit a nemzetközi közösség elvár” – mondta Hszi Bidennek a külügyminisztérium szerint. Felszólította az országokat, hogy “állítsák a kapcsolatot a helyes irányba, és térítsék vissza az egészséges és stabil növekedés pályájára a két ország és az egész világ javára”.

Hszi úgy érvelt, hogy bár Kína és az Egyesült Államok különböző utakat járt be politikai és gazdasági rendszerével, “létfontosságú, hogy felismerjük és tiszteletben tartsuk ezt a különbséget”, és békésen együtt éljünk. A kapcsolatokat nem a konfrontáció és a zéróösszegű verseny, hanem a párbeszéd és a mindenki számára előnyös együttműködés kell, hogy meghatározza.

“Egyik fél sem próbálhatja meg a másikat a saját képére formálni, vagy a másik rendszerének megváltoztatására, sőt felforgatására törekedni” – folytatta, hozzátéve: “A kínai nemzet büszke hagyománya, hogy kiáll önmagáért. Az elnyomás és a megfékezés csak erősíti a kínai nép akaratát és növeli a morált”.

A két vezető Tajvanról is tárgyalt – ez egy vitatott kérdés, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a nyáron nagy nyilvánosságot kapott látogatást tett a szigeten, ami Peking részéről hangos elítélést váltott ki, és napokig tartó, példátlan kínai hadgyakorlatok zajlottak Tajvan körül a levegőben és a tengeren.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...