2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Horvát államfő Budapesten: a szankciók nem működnek, óriási bajt okoznak

Az Oroszország elleni szankciók nem működnek, óriási bajt okoznak – mondta a horvát köztársasági elnök kérdésre válaszolva a magyar államfővel tartott pénteki budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón.

Zoran Milanovic hozzáfűzte: az a fő kérdés, “magunknak” mekkora károkat okozunk. Kijelentette: Horvátország energetikai problémái más jellegűek, mint Magyarországé, de azt szeretné, hogy “minél kevesebb képmutatás legyen” és minél világosabb szabályok.

Kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború ügyében Washingtonnak és Moszkvának “beszélnie kellene egymással”.

Zoran Milanovic értékelése szerint Magyarország és Horvátország között a kapcsolatok jók és a legtöbb területen egyetértés van.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Horvátország szomszédos országok, egymás mellett él több mint ezer éve és igazán komoly ellentét még sosem volt a két állam között.

A horvát államfő fontosnak tartja, hogy az egyes országoknak joga legyen a saját ügyeiket saját stílusuk szerint rendezni.

Mint mondta, az erő uralma helyett a jog uralmára szavaz, mert akkor nem lehet egy kérdést többféle módon, sokszor “pletykaszinten magyarázni”. Ha az unió tovább akar lépni, akkor el kell fogadnia a különbözőségeket, amelyek léteznek az egyes államoknál – vélekedett.

Jelezte: az Európai Egyesült Államok gondolatát nem támogatják, Horvátország nem azért lépett be az unióba, hogy egy nagy gépezet kis csavarja legyen, szeretné megőrizni a jövőben is nyitottságát.

A szomszédos ország államfője további kérdésre a Magyarországot érő korábbi “brüsszeli terrorizálásról” szóló kijelentését kiegészítve azt mondta: a legakutabb probléma, amikor világos kritériumok nélkül, “az erősebb ököljogán” döntenek a pénzügyi támogatások odaítéléséről.

A magyar kormánypártnak megvan a saját politikája és akármennyire is jobboldali, de európai – értékelt a horvát elnök.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy büntessenek egy politikai közösséget, egy nemzetet megvádoljanak. Mint mondta, ez az unió megsemmisítését eredményezheti. Lehet, hogy ezt az eszközt most Magyarországgal szemben alkalmazzák, de később majd egy másik állammal szemben is ez történhet majd – hangsúlyozta.

A horvát államfő fontosnak tartotta, hogy a magyar gazdaság és a magyar valuta erős legyen és magyar turisták érkezzenek a jövőben is Horvátországba.

Nem egyszerű döntés lemondani egy nemzeti valutáról, de Horvátország ezt a döntést meghozta – utalt az euró bevezetésére a szomszédos országban.

A schengeni övezethez való horvát csatlakozással összefüggésben örömét fejezte ki, hogy a magyar-horvát határon megszűnt az ellenőrzés, ezt a funkciót Horvátországnak a déli határán át kell vennie.

Az INA és a MOL viszonyát firtató kérdésre azt mondta, ezt az ügyet a megbeszélésen egyáltalán nem érintették. Fontos kérdésről van szó, de államfőként nem tudnak erre megoldást találni – hangzott el.

További kérdésre kitért arra is, hogy gazdag és komoly tapasztalatuk van a kisebbségi jogok területén. Értékelése szerint komoly kisebbségvédelmi törvényt alkottak és a délszláv háború után a visszatérő nemzeti kisebbségeknek saját elhatározásukból biztosították a jogaikat.

Utalva az ukrajnai magyar kisebbség helyzetére azt mondta, nem érti, az unió ebben az ügyben miért hallgat.

A horvát elnöki hivatal korábbi közleménye szerint Zoran Milanovic várhatóan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, valamint a magyarországi horvát közösség képviselőivel, továbbá meglátogatja a Horvát Óvodát, Általános Iskolát, Gimnáziumot és Diákotthont (HOSIG) Budapesten.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...