2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva
Array

Horlivka városát rakétatüzérséggel löveti az ukrán sereg

Az oroszpárti felkelők jelentik hogy az ukrán hadsereg rakéta-sorozatvetőkkel lövi Horlivka városát. A rakétatámadás következtében lakóházak égnek, pedig a környéken a felkelőknek nincsenek is állásaik.
“Jelenleg legalább két Szmercs üteggel és néhány Grad üteggel lövik a város Akszenovka kerületét” – nyilatkozták a felkelők az ITAR-TASZSZ-nak, hozzátéve, hogy a rakétatámadás következtében lakóházak égnek, pedig a környéken a felkelőknek nincsenek is állásaik.

Szavaik szerint a Donyecktől mintegy 50 kilométerre északra fekvő, 300 ezres nagyváros más lakónegyedeit is tűz alá vették az ukrán erők – jelentette kedd hajnalban az orosz hírügynökség.
Az ukrán kormány hétfőn felszólította a keleti országrész lakosságát, hogy hagyja el a szakadárok kezén lévő nagyvárosokat. Az ukrán “terrorellenes művelet” parancsnoksága pedig humanitárius folyosókat jelölt ki, amely útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyeszékhelyeket, valamint Horlivka városát. Közben az orosz külügyminisztérium felrótta Kijevnek, hogy harcászati rakétákat és sorozatvetőket vont össze Donyeck közelében.
A kijevi külügyminisztérium válaszul ismét jegyzékben tiltakozott Moszkvánál, amiért szerintük folytatódnak az orosz területről ukrán településeket célba vevő tüzérségi támadások, s az orosz légierő harci gépeinek és drónjainak légtérsértései. Az ukrán külügyi tárca jegyzéke az Unian hírügynökség ismertetése szerint emellett azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy újabb és újabb páncélos alakulatokat telepít a közös határ közelébe, és tüzelőállásokat épít ki a határ mentén.
Mihajlo Koval, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárhelyettese az ICTV ukrán tévé “Szólás szabadsága” című műsorában hétfőn azt állította, hogy Oroszország mostanra 33 ezer fős, csapásmérésre alkalmas haderőt vont össze az ukrán határ mentén. Ebből 23 ezer katonát a Krím félszigeten tartanak készültségben, a többit pedig Ukrajna keleti határai mentén.
Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója hétfőn azt állította, hogy partizánharc bontakozott ki a Donyec-medencében az Ukrajnában harcoló oroszbarát felkelők részéről az ukrán hadsereggel szemben.
Skirjak 15.OOO főre tette a jelenleg Kelet-Ukrajnában harcoló oroszpárti felkelők létszámát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó