2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Hét éves csúcson a rubel – már 20 százalékkal erősebb mint a szankciók előtt volt

Az orosz valuta 2015 júniusa óta a legerősebb szintet érte el az euróval szemben, mivel egyre több európai vállalat tesz eleget Moszkva azon követelésének, hogy a földgázimportot rubelben fizessék ki.

Hétfőn a moszkvai tőzsdén a rubel az euróval szemben 58,80, a dollárral szemben 57,40 es szinten jegyezték (14:20-kor). Szakértők megjegyzik, hogy a tőkekontroll, az import összeomlása és a megugró energiaárak miatt a rubel mintegy 20 százalékkal erősebb, mint a szankciók előtt.

Sok európai gázvásárló tesz eleget Vlagyimir Putyin elnök követelésének, és a Gazprombanknál deviza- és rubelszámlákat nyitnak, hogy az átutalt pénzeszközöket ott átváltsák. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerint a Gazprom több mint 50 külföldi ügyfelének mintegy fele már nyitott ilyen számlát.

“A dollárra és az euróra nehezedő nyomás növekedni fog, ahogy egyre több gázvásárló nyit speciális számlákat” – idézte a Bloomberg George Vaschenkót, a Freedom Finance orosz tőzsdei műveletekért felelős részlegének vezetőjét. “Nem lesz minden nap nyomás – és a valuta visszaeshet az 59-60 rubeles sávba -, de biztosan lesznek újabb erősödési hullámok” – tette hozzá.

A Sberbank egyik deviza- és árfolyam-stratégája, Jurij Popov azt jósolta, hogy a rubel a harmadik negyedév elejére elérheti az 50 dolláros árfolyamot.

Az orosz valuta a Bloomberg adatai szerint idén globálisan a legjobban teljesítő valutája. Egyes nyugati elemzők azonban azt állítják, hogy a rubel hivatalos árfolyama mesterséges az orosz központi bank által bevezetett tőkekontroll miatt.

Ezen ellenőrzések részeként az orosz állampolgárok és lakosok a hivatalos árfolyamon vásárolhatnak eurót, amerikai dollárt vagy más európai valutát, de szeptember 9-ig nem vehetik ki a külföldi pénzeszközöket. Azok, akik március 9-e előtt amerikai dollár- és eurószámlával rendelkeztek orosz bankoknál, szeptember 9-ig 10 000 dollárt vagy ennek megfelelő összeget vehetnek fel. Az orosz állampolgárok azonban bármilyen más külföldi valutát vásárolhatnak, és a rubelkivétel sem korlátozott.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...