2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Hálátlannak és szemtelennek nevezte Zelenzkijt egy amerikai szenátor

Rand Paul amerikai szenátor felszólalt Volodmir Zelenszkij “merész” szónoklata miatt, amely szerint a NATO vonakodik garantálni Kijev csatlakozását, mondván, hogy az ukrán elnöknek talán át kellene hangolnia panaszait, hogy elkerülje a nyugati szövetségesek elidegenedését.

“Van egy régi angol mondás, amit talán tudatosítania kellene: Soha ne nézz az ajándék ló szájába” – mondta Paul, a Kentucky állambeli republikánus képviselő kedden a Fox Newsnak adott interjújában.

“Adtunk nekik 100 milliárd dollárt, és van mersze olyan szemtelen lenni, hogy azt mondja nekünk, jobb lenne, ha felgyorsítanánk? Én azt mondanám, hogy ez merészség. Azt mondanám, hogy ez arcátlanság, és ez nem túl hálás azért a 100 milliárd dollárért, amit eddig adtunk neki”.

Paul azt követően tette megjegyzéseit, hogy Zelenszkij a NATO-t bírálta, amiért nem hajlandó ütemtervet adni a tagsághoz vezető útról. Joe Biden amerikai elnök és más NATO-vezetők Ukrajna csatlakozásának késleltetésével igyekeztek elkerülni a közvetlen háborút Oroszországgal.

A szövetség kedden azzal kezdte kétnapos vilniusi csúcstalálkozóját, hogy nyilatkozatot adott ki, amely szerint Kijevet csak akkor hívják meg a csatlakozásra, “ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”.

Semmit nem ajánlottak Ukrajnának a vilniusi NATO-csúcs első napján

Zelenszkij a csúcstalálkozó első napján éles kritikát fogalmazott meg Kijev nyugati támogatóival szemben, mondván, hogy “példátlan és abszurd”, hogy Ukrajnának nem adnak konkrét határidőt a meghívás megadására és a NATO-hoz való csatlakozásra.

Kritizálta továbbá a “homályos megfogalmazásokat”, amelyek szerint Kijevnek bizonyos feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy taggá válhasson.

Zelenszkij nekitámadt a NATO-nak: Ukrajna is megérdemli a tiszteletet!

Paul és az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek más kritikusai arra figyelmeztettek, hogy ha Kijev csatlakozhat a NATO-hoz, az szinte biztosan katasztrofális háborúhoz vezetne Oroszországgal. A 31 tagot tömörítő szervezet alapító okirata kimondja, hogy bármelyik tag elleni támadás egyenlő az összes tag elleni támadással, ami azt jelenti, hogy a szövetségesek kötelesek megvédeni a szóban forgó országot.

Paul egyike volt annak a 19 republikánus törvényhozónak, akik áprilisban az Ukrajnának nyújtott korlátlan amerikai segélyek leállítását követelték, mondván, hogy Bidennek inkább a diplomáciai megoldás keresésére kellene összpontosítania, hogy elkerülje a vérontás elhúzódását. Kritizálta Biden azon döntését is, hogy kazettás bombákat küld Ukrajnába, és a keddi Fox-interjúban azt mondta, hogy a konfliktusnak csak tárgyalásos megoldás révén lehet véget vetni.

“Amíg korlátlanul szállítunk fegyvereket Zelenszkijnek, addig szerintem nem lát okot arra, hogy tárgyalásokat folytasson” – mondta Paul. “Ezért úgy gondolom, hogy halogatjuk a tárgyalásokat, de végső soron a vesztes az ukrán nép”.

Oroszország eközben azzal érvelt, hogy a nehézfegyverek és más katonai segélyek Kijevnek történő szállítása a NATO-országokat de facto a konfliktus közvetlen résztvevőivé teszi. Moszkva azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna semlegessége lenne a két ország közötti tartós béke egyik feltétele.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó