2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

A Biden-kormányzat jóváhagyta az F-16-os vadászgépek eladását Törökországnak

Joe Biden amerikai elnök kormánya beleegyezett abba, hogy előmozdítsa az F-16-os vadászgépek vitatott eladását Törökországnak, alig néhány órával azután, hogy Ankara nem állt tovább Svédország NATO-tagságának útjában.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kedden megerősítette a döntést, és közölte, hogy Biden együtt fog működni a kongresszussal a fegyverüzlet véglegesítéséért.

“Nem támasztott semmilyen kikötést vagy feltételt” – mondta Sullivan a litvániai Vilniusban tartott NATO-csúcstalálkozón újságíróknak. “Szándéka, hogy a Kongresszussal konzultálva haladjon előre az átadással”.

Amerikai szenátorok egy csoportja februárban azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza a repülőgép-üzletet, ha Ankara nem hagyja jóvá Svédország és Finnország pályázatát, hogy csatlakozzanak az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz. Finnország áprilisban lett NATO-tag.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Vilniusban találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, ahol beleegyezett, hogy támogatja Stockholm csatlakozási kérelmét a szövetséghez. A 31 országot tömörítő katonai blokk minden új tagról egyhangú jóváhagyást követel meg. Erdogan hónapok óta élt vétójogával, arra hivatkozva, hogy Svédország nem tesz eleget az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd csoportokkal kapcsolatban álló személyek kiadatása érdekében.

A NATO meggyőzte a török elnököt, hogy hagyjon fel a svéd csatlakozás blokkolásával

Ankara álláspontjának megváltozása ellenére néhány amerikai törvényhozónak továbbra is fenntartásai vannak az F-16-os üzletet illetően.

Az Egyesült Államoknak “meg kell találnia a módját annak, hogy Törökország megszüntesse a szomszédai elleni agresszióját” – mondta a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a New Jersey-i demokrata párti Bob Menendez. Aggályokat fogalmazott meg a török emberi jogokkal és Ankara görög légtéren történő átrepüléseivel kapcsolatban is.

Menendez hozzátette, hogy biztosítékokat akar arra vonatkozóan, hogy Törökország nem fogja a harci gépeket arra használni, hogy “olyan harcias módon lépjen fel, mint ahogyan azt más NATO-szövetségesek ellen tette, nem csak Görögország ellen”.

Washington 2019-ben kivette Törökországot az F-35-ös vadászgépek vásárlására irányuló programból, mert Ankara orosz gyártmányú Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt.

Ankara 2021 októberében kérte az Egyesült Államok jóváhagyását egy 20 milliárd dolláros vásárlásra, amely a Lockheed Martin által gyártott új F-16-os vadászgépeket, valamint mintegy 80 modernizációs készletet tartalmazna a meglévő harci gépeihez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó