2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Gazprom: Lengyelország továbbra is orosz gázt vásárol

Lengyelország továbbra is orosz földgázt vásárol reverz szállítással Németországból, miután a közvetlen szállítások felfüggesztésre került a rubelben történő fizetés elmaradása miatt – közölte csütörtökön a Gazprom orosz energetikai óriásvállalat.

“Ezen a héten Lengyelország megtagadta, hogy az új feltételekkel, rubelben fizessen az orosz gázért. Nagyképűen bejelentették, hogy már nincs szükségük az orosz gázra, és nem vásárolnak többé. Valójában azonban Lengyelország továbbra is vásárol orosz gázt, miután a közvetlen szállítást leállították. Most Németországtól vásárolja a gázt, és a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül fordított áramlással érkezik az vissza Lengyelországba” – mondta Szergej Kuprijanov, a Gazprom hivatalos képviselője.

Szerdán a Gazprom bejelentette a Lengyelországba irányuló gázexport teljes leállítását, mivel Varsó nem fizetett rubelben a gázszállításokért a hónap elején bevezetett új fizetési mechanizmusnak megfelelően. A Gazprom szerint a szállítások addig nem folytatódnak, amíg Varsó nem teljesíti az új feltételeket. Ugyanezen okból leállították a Bulgáriába irányuló szállításokat is.

Lengyelország szerdán ötszörösére emelte a Németországtól származó reverz gázszállításokra vonatkozó ajánlatát – derült ki a gázszállító hálózat német üzemeltetőjének, a Gascade-nek az adataiból.

Egy hónappal ezelőtt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy országa az év végéig megtiltja az orosz gáz, olaj és szén teljes importját. Álláspontját szerdán megismételte Piotr Naimski, a lengyel kormány stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős megbízottja, aki közölte, hogy Varsó nem kíván többé gázt vásárolni orosz cégektől.

A lengyel miniszterelnök ugyanakkor igyekezett megnyugtatni országát, hogy a lengyel háztartásokba továbbra is érkezik majd gáz. “Mindent megteszünk azért, hogy az emberek fűthessék otthonaikat és főzhessenek” – mondta Morawiecki szerdán, miután a Gazprom elzárta a csapot. Az EU “zsarolásnak” bélyegezte a Gazprom lépését.

Csütörtökön Paweł Szefernaker lengyel bel- és közigazgatási miniszterhelyettes bejelentette, hogy több tucat település maradt gáz nélkül a Varsó által az orosz Novatek energiaipari óriáscég ellen bevezetett szankciók miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...