2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

A bolgárok az orosz gázt követelik a kormánytól a drágább LNG helyett

Moszkva leállította az országba irányuló szállításokat, miután Szófia elutasította a rubelfizetési rendszert.

A bolgár vállalkozások azt akarják, hogy Szófia “tegye lehetővé a tárgyalások folytatását a Gazprommal”, miután az orosz energiaóriás leállította az ország gázszállításait – közölte Kornelia Ninova bolgár miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter.

“Azt javasoljuk, hogy addigra a gázárakat fagyasszák be vagy maximalizálják a Gazprommal kötött szerződésben foglalt szinten, és a különbözetet az alternatív szállítások magasabb áraival szemben az állam fizesse ki” – mondta Ninova egy sajtótájékoztatón, miután találkozott a bolgár szakmai munkaadói szervezettel (PEO).

A felhívások egy nappal azután hangzottak el, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgáriába, miután az ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az energiaszállításokért.

Bulgária gázellátásának közel 90%-át Oroszországtól szerzi be, a fennmaradó mennyiséget Azerbajdzsánból kapja.

Korábban a nap folyamán Kiril Petkov bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Bulgária több mint egy hónapra elegendő gázkészlettel rendelkezik, ha semmi sem változik, és hangsúlyozta, hogy Szófia nem fogadja el Oroszország feltételeit a gázexportra vonatkozóan.

“De reméljük, hogy június végéig befejezzük az új összekötő vezeték építését Görögországgal. És várjuk az Európai Bizottság közös stratégiáját a cseppfolyósított gáz beszerzésére vonatkozóan is” – mondta Petkov a Le Monde-nak adott interjúban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS