2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A bolgárok az orosz gázt követelik a kormánytól a drágább LNG helyett

Moszkva leállította az országba irányuló szállításokat, miután Szófia elutasította a rubelfizetési rendszert.

A bolgár vállalkozások azt akarják, hogy Szófia “tegye lehetővé a tárgyalások folytatását a Gazprommal”, miután az orosz energiaóriás leállította az ország gázszállításait – közölte Kornelia Ninova bolgár miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter.

“Azt javasoljuk, hogy addigra a gázárakat fagyasszák be vagy maximalizálják a Gazprommal kötött szerződésben foglalt szinten, és a különbözetet az alternatív szállítások magasabb áraival szemben az állam fizesse ki” – mondta Ninova egy sajtótájékoztatón, miután találkozott a bolgár szakmai munkaadói szervezettel (PEO).

A felhívások egy nappal azután hangzottak el, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgáriába, miután az ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az energiaszállításokért.

Bulgária gázellátásának közel 90%-át Oroszországtól szerzi be, a fennmaradó mennyiséget Azerbajdzsánból kapja.

Korábban a nap folyamán Kiril Petkov bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Bulgária több mint egy hónapra elegendő gázkészlettel rendelkezik, ha semmi sem változik, és hangsúlyozta, hogy Szófia nem fogadja el Oroszország feltételeit a gázexportra vonatkozóan.

“De reméljük, hogy június végéig befejezzük az új összekötő vezeték építését Görögországgal. És várjuk az Európai Bizottság közös stratégiáját a cseppfolyósított gáz beszerzésére vonatkozóan is” – mondta Petkov a Le Monde-nak adott interjúban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó