2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

Biden további 33 milliárd dollárt szán Ukrajnának

Az amerikai elnök további pénzeszközöket szeretne biztosítani Ukrajnának, valamint hatásköröket a gazdag oroszok vagyonának lefoglalására és eladására

Joe Biden amerikai elnök további 33 milliárd dolláros támogatást fog kérni a kongresszustól Ukrajna támogatására az Oroszországgal fennálló konfliktusban. A hatalmas összeg jelentős részét – mintegy 20,4 milliárd dollárt – további katonai és biztonsági segélyre szánják, míg a többit gazdasági és humanitárius segítségnyújtásra fordítják – jelentette az amerikai média a kormányzat magas rangú tisztviselőire hivatkozva.

“Bár arra számítunk, hogy NATO-szövetségeseink és uniós partnereink még az Egyesült Államoknál is nagyobb kollektív hozzájárulást fognak nyújtani, nem kétséges, hogy Ukrajna további támogatása az orosz agresszió elleni háborúban jelentős további befektetést igényel részünkről” – írta állítólag az elnök a kongresszushoz intézett levelében.

Az amerikai kormányzat azt szeretné, ha a segélycsomagot sürgősségi kiadásként jelölnék meg, hogy azt ne kelljen máshol végrehajtott kiadáscsökkentésekkel ellensúlyozni.

Az Ukrajnának szánt hatalmas segélycsomag mellett Biden új hatásköröket is szeretne elérni, hogy az amerikai kormányzat által “oligarcháknak” tartott gazdag oroszokat célba vehesse. “Biden elnök egy olyan átfogó törvénycsomagra vonatkozó javaslatot fog küldeni, amely megerősíti az Egyesült Államok kormányának hatáskörét az orosz kormány és az orosz oligarchák felelősségre vonására Putyin elnök Ukrajna elleni háborúja miatt” – áll a Fehér Ház közleményében.

Ha engedélyezik, a javasolt hatáskörök lehetővé tennék az amerikai hatóságok számára, hogy “egyszerűsítsék az oligarchák vagyonának lefoglalására irányuló eljárást”, eladják azokat, és a bevételt Ukrajnába irányítsák.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS