2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Gazprom: az EU-nak “nyilvánvaló megoldása” van az energiaválság megoldására

Az orosz Északi Áramlat-2 gázvezeték elindítása enyhítheti az európai energiaválságot – mondta Oleg Akszjutyin, a Gazprom elnökhelyettese csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum plenáris ülésén.

“Az Északi Áramlat 2 elindítása megoldhatná az európai gázpiac kiegyensúlyozásának problémáját, de azt látjuk, hogy ennek a nyilvánvaló megoldásnak az európai politikusok ellenállnak” – mutatott rá Akszjutyin.

Egyszerűen nincs megfelelő alternatívája az orosz vezetékes gázszállításnak Európa számára. Egyetlen ország sem képes a szibériai és a Jamal-félsziget erőforrásaihoz és mezőihez hasonló erőforrásokat biztosítani. Senki sem tudja növelni az ellátást csővezetékrendszerek segítségével a Gazprom által kínált feltételekkel” – jelentette ki.

Akszjutyin szerint Brüsszelnek az orosz gázzal kapcsolatos álláspontja és az EU által az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében hozott intézkedések az európai gazdaságot eredménytelenségre és a versenyképesség elvesztésére ítéli.

Kritizálta a blokk azon törekvéseit is, hogy az orosz vezetékes gázt az óceánon túlról származó cseppfolyósított földgáz (LNG) importjával helyettesítsék, hangsúlyozva, hogy az LNG “nem varázsütésre jelenik meg a piacon”, és nem valószínű, hogy a következő két évben jelentősen megnő a világpiac LNG-kínálata.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték, amely tavaly készült el, de Berlin vonakodása miatt nem kezdte meg működését, mert nem volt hajlandó kiadni az engedélyt. A vezeték éves kapacitása 55 milliárd köbméter. Szakértők szerint nagy segítséget jelenthetne a blokknak, különösen most, amikor egy másik orosz vezeték, az Északi Áramlat-1 műszaki problémák miatt határozatlan időre leállt. Az orosz gáz két fő útvonala, amelyen keresztül most Európába juthat, az Ukrajnán keresztül vezető, még működő tranzitvezeték és a Törökországon keresztül vezető Török Áramlat gázvezeték.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...