2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Borell: harcolni kell az Ukrajna-szkeptikusok ellen az EU-ban

Josep Borrell, az unió vezető diplomatája szerint az EU-nak meg kell küzdenie a közvélemény azon részeivel, amelyek az ukrajnai konfliktus gyors befejezését támogatják, és ebben segít Kijev közelmúltbeli északkeleti offenzívája.

“Az európai társadalom egy részében megvan a kísértés, hogy elhagyja [Ukrajnát]” – mondta az El Mundo című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban. Az emberek “véget akarnak vetni a háborúnak, mert nem tudják elviselni a következményeket, a költségeket. Küzdenünk kell ez ellen a mentalitás ellen. Az offenzíva az északkeleti fronton segít ebben”.

Borrell a múlt heti ukrán hadműveletre utalt, amelynek során a kijevi csapatok állítólag kiszorították az orosz erőket Harkov régió nagy területeiről. Egyes amerikai tisztviselők az amerikai hírszerző szolgálatok nevében az amerikai hírszerzésnek tulajdonították az előrenyomulást.

Borrell szerint az ukrán offenzíva “friss levegőt jelentett” Brüsszel számára, mivel megerősítésként szolgál arra, hogy stratégiája “megalapozott” volt.

Többször is kijelentette, hogy Oroszországot a csatatéren kell legyőzni ahhoz, hogy az ukrajnai ellenségeskedések véget érjenek.

A tisztviselő a lapnak elmondta, hogy az Oroszország megbüntetésére irányuló uniós stratégiához hosszú időre van szükség, hogy a szankciók hatni tudjanak, és az embereknek fel kell készülniük erre.

“Ez olyan, mint egy diéta. Lehet, hogy egy hét alatt nem fogysz egy kilót sem, de folytatni kell” – mondta, megismételve azt a hasonlatot, amelyet kedden az Európai Parlamentben tartott beszédében használt.

Az EU csatlakozott az Egyesült Államokhoz, amely katonai segélyt küldött Ukrajnának és gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ennek komoly ára volt az európai gazdaságok számára, amelyeknek most az egekbe szökő energiaárakkal és potenciális földgázhiánnyal kell szembenézniük kormányaik azon döntése miatt, hogy lekapcsolják az orosz szállításokról.

Borrell alulértékelte azokat a borúlátó előrejelzéseket, amelyek szerint a közelgő tél katasztrófa lehet az EU számára.

“Vannak olyan politikai ellenzéki erők, amelyek azt mondják, hogy halálra fogunk fagyni. Néhányan azok közül, akik ezt mondják, nem ideológiai radikálisok, hanem ragaszkodnak ahhoz, hogy az az út, amelyen haladunk, őrültség” – mondta.

Azt javasolta, hogy az uniós kormánynak jobban fel kellene világosítania az embereket a helyzetről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.