2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Hszi: Kína és Oroszország nagyhatalomként fog együttműködni

Hszi Csin-ping kínai elnök együtt akar dolgozni Moszkvával a “nagyhatalmak” szerepének átvétele érdekében – mondta orosz kollégájának csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján.

“Kína kész arra, hogy Oroszországgal együtt erőfeszítéseket tegyen a nagyhatalmak szerepének átvételére, és irányító szerepet játsszon a stabilitás és a pozitív energiát töltsön be a társadalmi zavargásoktól sújtott világban” – mondta Hszi az SCO vezetőinek csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Putyin hasonlóképpen méltatta a két ország között kialakult sokoldalú kapcsolatokat, különösen a kereskedelmi kapcsolatokat. Kiemelve a Pekinggel tavaly 140 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalmat, megjegyezte, hogy 2022 első felében ez a volumen 25 százalékkal nőtt, és reményét fejezte ki, hogy ez a szám az év végére elérheti a 200 milliárd dollárt.

Az orosz vezető megerősítette, hogy Moszkva támogatja Peking “Egy Kína” politikáját, és elítélte az Egyesült Államok provokációs kísérleteit Tajvanon és környékén.

Összességében azt kell mondanom, hogy az egypólusú világ megteremtésére irányuló kísérletek az utóbbi időben meglehetősen csúnyák és elfogadhatatlanok voltak a bolygón élő nemzetek többsége számára”.

Putyin köszönetet mondott Kínának a külpolitikai együttműködésért.

“Nagyra értékeljük kínai barátaink kiegyensúlyozott megközelítését az ukrán válsággal kapcsolatban” – mondta.

Elismerve, hogy a kínaiaknak kérdéseik és aggodalmaik lehetnek a konfliktus jövőjével kapcsolatban, ígéretet tett arra, hogy mindent újra részletesen elmagyaráz.

“A szervezetben különböző kulturális és civilizációs hagyományokkal, külpolitikai irányelvekkel és nemzeti fejlődési modellekkel rendelkező országok vesznek részt. Az egyenlőség és a kölcsönös előnyök, egymás szuverenitásának tiszteletben tartása és a belügyekbe való beavatkozás elutasítása elvére épülő munka azonban lehetővé tette, hogy ez a szervezet a többoldalú együttműködés hatékony mechanizmusává váljon” – magyarázta Putyin.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet több mint két évtizede ülésezik, és a bolygó lakosságának közel felét tömöríti, nyolc államot foglal magában, amelyek a világ területének több mint felét lefedik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.