2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Gazprom: a szankciók miatt nem lehet Oroszországba szállítani a turbinát

A kanadai, uniós és brit szankciók lehetetlenné teszik az Északi Áramlathoz szükséges turbina leszállítását, amelyet Kanadában javítottak meg, és most Németországban van – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

Ezenkívül az egység Oroszországba történő szállítása nem valósulhat meg, mivel a jelenlegi helyzet nem felel meg a Siemens kötelezettségvállalásainak.

“Az Északi Áramlat jelenleg az Európába irányuló orosz gázszállítások fő útvonala. Az oroszellenes szankciók bevezetése óta felmerült, a gázszivattyúzó egységek javításából és karbantartásából eredő nehézségek miatt a Gazprom kénytelen volt a szállításokat először a vezeték kapacitásának 40 százalékára, majd 20 százalékára csökkenteni.

Az orosz vállalat július 25-én közölte, hogy a kanadai hatóságoktól, ahol a turbinát javították, megkapta a Siemens dokumentumait, de továbbra is vannak kérdések, többek között az uniós és brit szankciókkal kapcsolatban. E kérdések megoldása fontos mind az Északi Áramlat javított hajtóművének Oroszországba való visszaküldése, mind a többi turbina sürgős felújítása szempontjából.

Vitalij Markelov, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese szerint a német Siemens cég nem javítja a turbinákat, amelyek a gázvezetékbe táplálják a gázt. Elmondása szerint a Gazpromnak a szankciók bevezetése előtt nem okozott gondot a javításokból származó egységek beszerzése, de a májusi szállítás még nem érkezett meg. Ezenkívül továbbra is nyitott a szankciók kockázata, amelyek megakadályozzák a turbina visszaszállítását és a többi turbina javításra történő elküldését.

Jelenleg csak egy Siemens 52 MW-os turbina hajtja a fővonalat. Öt ilyen egység van normál üzemmódban, egy pedig készenléti üzemmódban. Mindkét esetben van vésztartalék – két 27 MW-os turbina.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó