2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva

Gazprom: a szankciók miatt nem lehet Oroszországba szállítani a turbinát

A kanadai, uniós és brit szankciók lehetetlenné teszik az Északi Áramlathoz szükséges turbina leszállítását, amelyet Kanadában javítottak meg, és most Németországban van – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

Ezenkívül az egység Oroszországba történő szállítása nem valósulhat meg, mivel a jelenlegi helyzet nem felel meg a Siemens kötelezettségvállalásainak.

“Az Északi Áramlat jelenleg az Európába irányuló orosz gázszállítások fő útvonala. Az oroszellenes szankciók bevezetése óta felmerült, a gázszivattyúzó egységek javításából és karbantartásából eredő nehézségek miatt a Gazprom kénytelen volt a szállításokat először a vezeték kapacitásának 40 százalékára, majd 20 százalékára csökkenteni.

Az orosz vállalat július 25-én közölte, hogy a kanadai hatóságoktól, ahol a turbinát javították, megkapta a Siemens dokumentumait, de továbbra is vannak kérdések, többek között az uniós és brit szankciókkal kapcsolatban. E kérdések megoldása fontos mind az Északi Áramlat javított hajtóművének Oroszországba való visszaküldése, mind a többi turbina sürgős felújítása szempontjából.

Vitalij Markelov, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese szerint a német Siemens cég nem javítja a turbinákat, amelyek a gázvezetékbe táplálják a gázt. Elmondása szerint a Gazpromnak a szankciók bevezetése előtt nem okozott gondot a javításokból származó egységek beszerzése, de a májusi szállítás még nem érkezett meg. Ezenkívül továbbra is nyitott a szankciók kockázata, amelyek megakadályozzák a turbina visszaszállítását és a többi turbina javításra történő elküldését.

Jelenleg csak egy Siemens 52 MW-os turbina hajtja a fővonalat. Öt ilyen egység van normál üzemmódban, egy pedig készenléti üzemmódban. Mindkét esetben van vésztartalék – két 27 MW-os turbina.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...