2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Fülöp-szigetek: a dollár dominanciája fokozatosan fog csökkenni

Az amerikai valuta domináns pozíciója a világgazdaságban idővel fokozatosan csökkenni fog – mondta a Fülöp-szigeteki központi bank vezetője, Felipe Medalla a RIA Novosztyinak adott interjúban szerdán.

Medalla egy többvalutás világ megteremtését szorgalmazta, bár megjegyezte, hogy a dollárnak még mindig van globális előnye az amerikai államkötvények hatalmas piaca miatt.

“Többvalutás világot akarunk, de egyelőre más valuták nem rendelkeznek a szükséges nemzetközi piacokkal a támogatáshoz. Ez az amerikai dollár előnye – nagyon nagy piaca van az állampapíroknak” – mondta Medalla az IMF-Világbank tavaszi ülésén Washingtonban.

“Úgy gondolom, hogy idővel a dollár egyre kevésbé lesz domináns” – jósolta a jegybankár.

A dollármentesítés folyamata világszerte egyre nagyobb lendületet vesz, mivel egyre több ország keres alternatívát az amerikai valuta helyett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég kijelentette, hogy a dollár és más nyugati valuták elkerülhetetlenül elveszítik vezető szerepüket a globális határokon átnyúló tranzakciókban, mivel a nyugati államok jelenlegi politikája aláássa a dollár és az euró elsőbbségét a nemzetközi elszámolásokban.

Az IMF legfrissebb adatai szerint a dollár részesedése a globális devizatartalékokból tavaly 58,36%-ra csökkent, ami 20 éve nem látott csökkenést jelent. A zöldhasú részesedése 0,44 százalékponttal csökkent, ami a legnagyobb visszaesés volt az IMF által nyomon követett hivatalos devizatartalékok összetételében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó