2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Oroszország tovább növelte arany- és devizatartalékait

Oroszország folytatta a devizatartalékok felhalmozását, a készlet április 7-re 600,8 milliárd dollárra nőtt a központi bank csütörtöki jelentése szerint.

A jegybank szerint a nemzetközi tartalékok volumene 6,9 milliárd dollárral, azaz 1,2%-kal nőtt március 31-hez képest a “pozitív piaci felértékelődés” miatt.

Az adat azonban alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor az ország tartalékai február 18-án történelmi csúcsot értek el 643,2 milliárd dollárral.

Az állományok nagyjából felét a nyugati központi bankok március elején befagyasztották az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciók részeként. A pénzeszközök befagyasztása mellett a nyugati országok betiltották a kezelésükkel kapcsolatos műveleteket is.

Ennek ellenére az orosz pénzügyminisztérium szerint az ország bőséges tartalékainak köszönhetően képes lesz megbirkózni a szankciókkal.

Oroszország devizatartalékai a monetáris aranyból, az IMF-en belüli különleges lehívási jogokból (SDR), valamint az országon belül tartott devizából és fizikai aranyból állnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt javasolta, hogy a befagyasztott orosz állami és magánvagyonból hozzanak létre egy befektetési alapot, és a nyereséget Ukrajna konfliktus utáni helyreállítására fordítsák.

Moszkva többször is lopásnak nevezte vagyonának befagyasztását, és figyelmeztetett, hogy az ellentétes a nemzetközi joggal. A Kreml szerint a dollárt lejáratták mint nemzetközi tartalék valuta azzal, hogy az Oroszország elleni szankcióháborúban fegyverként használták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó