2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Argentína után Irán is csatlakozna a BRICS csoporthoz

Az Iráni Iszlám Köztársaság hivatalosan is benyújtotta kérelmét, hogy csatlakozzon a Brazília, Oroszország, India, Kína, India és Dél-Afrika alkotta öt vezető gazdaságot tömörítő csoporthoz – jelentette be hétfőn a teheráni külügyminisztérium. A lépésre azt követően került sor, hogy az iráni elnök a múlt héten felszólalt a 14. BRICS-csúcstalálkozón.

A BRICS ugyan nem szerződéses szövetség, de “nagyon kreatív, széles körű szempontokkal rendelkező mechanizmussal” rendelkezik – mondta hétfőn Szaíd Hatibzadeh iráni külügyminisztériumi szóvivő a Tasnim hírügynökség szerint. Hozzátette, hogy Teherán már “egy sor konzultációt” folytatott a BRICS-szel a kérelemről.

Irán tagsága “hozzáadott értéket” jelentene minden érintett számára – mondta Hatibzadeh, megjegyezve, hogy a BRICS-tagok a világ GDP-jének 30 százalékát és a világ népességének 40 százalékát teszik ki.

Pénteken Ebrahim Raiszi iráni elnök felszólalt a Kína által rendezett BRICS virtuális csúcstalálkozón, és kifejezte Teherán készségét arra, hogy megossza képességeit és lehetőségeit a csoporttal.

Argentína is kérte felvételét a BRICS-csoportba. Alberto Fernandez elnök pénteken olyan együttműködési mechanizmusok létrehozását sürgette, amelyek alternatívát jelenthetnének a látszólag magánintézményekkel szemben, amelyeket a Nyugat vezet – és csak a Nyugat érdekében -.

Az Argentínával és Iránnal kibővített BRICS csoport országai.

A szerdai ülésen Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az öttagú csoport egy új globális tartalékvaluta létrehozásán dolgozik, amely “országaink valutáinak kosarán alapulna”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...