2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Financial Times: Zelenszkij megzsarolta a NATO-t

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kihagyja a NATO júliusi litvániai ülését, ha a szövetség nem nyújtja Kijevnek a kívánt biztonsági garanciákat – jelentette szerdán a Financial Times az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

Zelenszkij “világossá tette a NATO vezetőinek, hogy nem vesz részt a vilniusi csúcstalálkozón konkrét biztonsági garanciák és a csatlakozásra vonatkozó ütemterv nélkül” – írta a lap.

Ukrajna hivatalosan 2022 szeptemberében kérte felvételét az Egyesült Államok vezette blokkba, arra hivatkozva, hogy az általa a tagoknak nyújtott kollektív védelem szükséges Kijev biztonsága érdekében Oroszországgal szemben. Az észak-atlanti szerződés 5. cikke kimondja, hogy az egyik NATO-tag ellen intézett fegyveres támadás “az összes NATO-tag ellen intézett támadásnak minősül”.

Miközben Ukrajna pályázatát az északi és a balti államok, valamint Lengyelország határozottan támogatta, Emmanuel Macron francia elnök szerdán azt javasolta, hogy Kijevnek “valamit az Izraelnek nyújtott biztonság és a teljes jogú tagság között” lehetne felajánlani.

A Financial Times áprilisban négy meg nem nevezett tisztségviselőt idézett, akik szerint az Egyesült Államok és Németország ellenzi, hogy Kijevnek “mélyebb kapcsolatokat” ajánljanak fel a szövetséghez, beleértve egy esetleges útitervet is.

“Meg fogjuk keresni a módját annak, hogy támogassuk Ukrajna euroatlanti törekvéseit, de jelenleg Ukrajnában a közvetlen szükségletek gyakorlatiasak, ezért Ukrajna védelmi és elrettentő képességeinek kiépítésére kell összpontosítanunk” – mondta Dereck Hogan, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős vezető tisztviselője a múlt hónapban.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnököt, aki a július 11-12-i NATO-rendezvény házigazdája lesz, a Reuters pénteken úgy idézte, hogy “nagyon szomorú” lenne, ha bárki “Oroszország győzelmeként” értelmezné a vilniusi csúcstalálkozó eredményét.

Moszkva a NATO keleti terjeszkedését nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti, és a blokk nyitott ajtók politikáját nevezte meg az Ukrajnával kialakult katonai konfliktus egyik okaként. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes nemrég azt mondta, hogy Ukrajna semlegessége az Ukrajna és Oroszország közötti tartós béke egyik feltétele.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó