2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Ázsiában is létrehozták a SWIFT-rendszer alternatíváját

Az Asian Clearing Union (ACU) – egy kilenctagú, többek között az indiai, pakisztáni és az iráni központi bankokat tömörítő csoport – úgy döntött, hogy júniusban a SWIFT alternatívájaként új, határokon átnyúló pénzügyi üzenetküldő rendszert indít – írja a Kayhan című iráni lap.

A napilap idézte Mohsen Karimi, az Iráni Központi Bank helyettes vezetőjést, aki szerint az új rendszer képes teljesen felváltani a SWIFT-et, és elősegítheti a globális dollármentesítést.

A szabályozó állítólag a múlt héten kijelentette, hogy az új pénzügyi rendszert csak az ACU tagállamai fogják használni, de mások, köztük a szankciókkal sújtott országok, például Szíria, kérhetik a tagságot. A jelentések szerint Belarusz és Mauritius már felvette a kapcsolatot az unióval.

Az ACU múlt heti teheráni ülésén Mohammad Reza Farzin, az iráni központi bank vezetője azt állította, hogy az amerikai dollár leépítése segítene megvédeni a tagállamok devizatartalékait, ugyanakkor lehetővé tenné a kétoldalú kereskedelmi ügyletek hatékony lebonyolítását.

Irán gazdasági minisztere nemrégiben felfedte, hogy az Egyesült Államok által szankcionált ország nemzetközi kereskedelmének kevesebb mint 10%-át bonyolítják dollárral, szemben a két évvel ezelőtti 30%-kal.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az USA 2014-ben először vette célba szankciókkal az országot. Tavaly, amikor Moszkvát az ukrajnai katonai műveletre válaszul újabb szankciókkal sújtották, többek között azzal, hogy számos orosz bankot kitiltottak a SWIFT-ből, a kormány elkezdte népszerűsíteni a hazai rendszert, mint megbízható alternatívát. Az orosz SPFS biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt. Az orosz központi bank szerint a rendszernek jelenleg 469 résztvevője van, köztük 14 ország 115 külföldi partnere.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó