2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Felvásárolták a Kalasnyikovokat az amerikai fegyverüzletekből

Röviddel az orosz gyártmányú AK-47-esekre vonatkozó amerikai importtilalom bevetése után az Egyesült Államok fegyverüzleteiből felvásárolták félautomata gépkarabélyokat – írta hétfői számában a The Washington Post. A lap szerint többen befektetésként akár nyolc-tíz Kalasnyikovot is vettek, amelynek ára a kereslet hirtelen megugrása miatt a darabonkénti 1000 dollár körüli szintre emelkedett.

A vásárlási lázat részben az a gyanú is fűtötte, hogy a demokraták az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva megpróbálják betiltani a fegyvert. “Addig szerezze be azt a puskát, ameddig tudja!” – hirdette a gépkarabélyt az Armlist elnevezésű online fegyverkereskedés. Az amerikai pénzügyminisztérium júliusban közölte az importőrökkel, hogy a Kalasnyikov-konszern felkerült az ukrajnai válság miatt szankciókkal sújtott orosz vállalatok listájára.

Noha az AK-47-es a világ több országában gyártják, Jay Portz, a pennsylvaniai RWC kereskedőcég alelnöke szerint az eredeti gyártó által előállított fegyverek a legjobbak.

Mihail Kalasnyikov a második világháború utolsó éveiben tervezte meg ezt a gépkarabélyt, amely a megbízhatósága, az egyszerű kezelhetősége és karbantartása miatt a világ legnépszerűbb támadó lőfegyverévé vált. Félautomata változatából az Egyesült Államokban évente több tízezer darabot adnak el. A Kalasnyikov-láz újabb példa arra, hogy a fegyvervásárlás korlátozására vonatkozó törekvések a szándékok dacára éppen hogy felpörgetik az eladásokat.

Hasonló jelenség volt megfigyelhető az úgynevezett Brady-törvényről folytatott vita alatt is. (James Brady Ronald Reagan sajtótitkára volt, aki tolókocsiba kényszerült, mert fejlövést kapott az elnök ellen 1981. március 30-án elkövetett merénylet során. Brady, aki augusztus elején hunyt el, a fegyvertartás szigorításának harcosa lett. Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely ötnapos várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.)

Hasonlóképpen roham indult az amerikai fegyverkereskedők raktárai ellen, amikor a demokraták 2006-os “félidős” kongresszusi választások eredményeképpen mind a szenátusban, mind a képviselőházban magukhoz ragadták a hatalmat. Ugyancsak ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, amikor Barack Obama amerikai elnök a 20 kisgyerek és 6 oktató életét követelő newtowni iskolai mészárlás nyomán meg akarta szigorítani a magánszemélyek fegyverbeszerzésére vonatkozó szabályokat. Több üzletben olyan plakátot helyeztek el, amely Obamát az év, vagy akár egyenesen az évszázad fegyverkereskedőjének nevezte.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...