2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Orosz jellemek – Tóth Mirandolína írása

Orosz jellemek – Tóth Mirandolína írása

Orosz nő

„A nő a legjobb férfi”- írta a költő Jevgenyij Jevtusenko, nem csak a szovjet korszak asszonyaira, hanem az orosz nőiségre is. Az orosz nő attól nőies, hogy férfiasan kemény, bátor, kitartó, vagány és vakmerő. Nemcsak a háború utáni kényszerhelyzet alakította ki, hanem a korábbi történelmi szerep is edzette a nőket. Helye mindig a férfi mögött volt, alárendelt helyzetben, azonban a családot összetartó funkció alakította ki bennük ezt a férfias határozottságot. Alkalmazkodnak a legkülönbözőbb helyzetekre, rugalmasan gondolkoznak és képesek változni. Ezzel nem férfigyűlöletre célzok, nem feministák, de mindig megpróbálják újra berendezni életüket, akármi történik körülöttük. A mai nemzetközi tömegsajtó inkább a legszebb orosz dísznőket veszi górcső alá, akik a legirigyeltebb oligarchafeleségek, ajándékba egész szigeteket kapnak, életük azonban nem teljesen veszélytelen. De most ezt a kort éljük, amikor köréjük épülnek a kortárs női mítoszok.

 

 

Orosz férfi

A férfiakkal társítható a fenntartó erő, kicsapongás, a politikai hatalom. Nagy Péter előtt hosszú szakáll, majd a jelenkorban a simára borotvált, gyerekes arc, kidomborodó mellkas és széles vállak. Férfias terepet jelentett a katonaság, azonban ezen az erőszakot messze nem mellőző helyen nem úgy szocializálódtak, ahogy az egészséges lett volna. Nagyra nőtt az apák nélkül felnövő fiúk száma is a 90-es években. A férfiminta követését az agresszió helyettesítette, akiket szívesen használtak fel szélsőséges politikai csoportok. A mai kultúra képe olyan férfit sugall, aki magányosan is képes elérni célját, karriert építeni, de nehéz a szovjet férfiképből orosz férfivé érni a mai világban.

 

Az újorosz

A rendszerváltás utáni hirtelen meggazdagodott embereket hívják így, olyan szavakkal jellemezve őket, hogy fizikai erő, minimális műveltség, erőszakosság, tehetős nagyképűség, pénzhez jutni minél hamarabb, minél többhöz, bármi áron. Az igazi üzlet a védelmi pénzek szedése, így jelenhetett meg a krísa (tető) szó, bárkinek „védelmet” nyújt bárki ellen. Szerteágazó kapcsolati háló, befolyás minden siker kulcsa, a nagyság jele pedig az „elérhetetlenség”. Kiszolgálják őket az exkluzív férfiklubok, éttermek, egzotikus utakat szervező irodák egyaránt. A barátnőknek stylistok állnak rendelkezésére, a luxusvillát építők számára pedig designerek. De van egy vicc is, ami bemutatja ezt a világot.

Felkel reggel az újorosz, odamegy a tükörhöz, táskás szemek, borostás arc, petyhüdt bőr, kopaszodó fej, sörhas. Visszanéz az ágyra, ahol fiatal hosszú combú, bombázó barátnője alszik. Újra ránéz a tükörképére és csodálkozva csak ennyit mond: „Hogy ennyire lehessen szeretni a pénzt…”

 

Roman Abramovics

 

Az „oligarcha” szó is egy időben jöhetett lére az újorosszal. A leggazdagabb üzletemberek és vállalkozók politikailag is befolyásos szűk köréről van szó. De az olaj, a nyersanyag-készletek is fogyóban vannak, ugyanúgy, mint a felosztható posztok, hiába bíznak a gazdaságban, méghozzá a hazaiban, egyre inkább kifelé áramoltatják a pénzt az országból. Persze kell egy stabil családi háttér, külföldi tanulmányok, lehetőleg pénzügyi vagy közgazdászi, kemény alázatos munka. Ha pedig már egyenesbe kerülnek, folynak a milliárdok, akkor jöhet a hobbi, sportklub vásárlások, tengerparti szállodaépítések, kutatás-fejlesztések. Igazi nagyjátékosok. Miért? Na ezért:

    

A Forbes szerint nagyon nő a (dollár) milliárdosok száma, míg 2009-ben 32, addig 2011-ben már 101 volt. Van közöttük kohómérnök, mérnök-közgazdász, internet és szoftverguruk, közgazdászok. De persze a 10-es listán szerepel Roman Abramovics is olyan 7 milliárd dollár körüli vagyonnal.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...