2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

EU: nem vonatkoznak a szankciók az orosz élelmiszerre és a műtrágyára sem

Aki orosz élelmiszert és műtrágyát akar vásárolni, az szabadon és szankcióktól való félelem nélkül megteheti, mert ezekre a termékekre nem vonatkoznak a szankciók – mondta hétfőn Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

“A szankcióink sem az élelmiszerekre, sem a műtrágyákra nem irányulnak. Mindenki, aki orosz élelmiszert és műtrágyát akar vásárolni, megteheti, nincs akadálya… tehát működhet, vásárolhat, szállíthat, biztosíthat” – mondta Borrell a sajtónak az uniós külügyminiszterek találkozója előtt, amelyen a tervek szerint arról lesz szó, hogyan lehetne felszabadítani a fekete-tengeri kikötőkben rekedt ukrán gabonát az országban zajló katonai konfliktus közepette.

Az uniós szankciók azonban az orosz hajózást is célozzák, megakadályozva, hogy az ország gabonája és műtrágyája a világpiacra kerüljön. Ez egyre súlyosbodó élelmiszerválsághoz vezetett, a búza ára pedig az elmúlt két hónapban rekordmagasságba szökött.

Ukrajna, amely szintén fontos élelmiszer-ellátó, képtelen volt gabonáját tengeri úton exportálni. A WTO becslései szerint jelenleg 22-25 millió tonna gabonát tartanak az ukrán kikötőkben. És miközben a nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy blokkolja ezt az exportot, Moszkva többször is kijelentette, hogy szívesen biztosítaná a gabonával megrakott hajók biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren, de az ukrán hadsereg ezt megakadályozza, mert aláaknázták a kikötőket.

Borrell szerint az ukrajnai válság következményei “nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ számára nagyon veszélyessé válnak”.

“Ismételten figyelmeztetnem kell arra, hogy a világon, különösen Afrikában nagy éhínség fenyeget, és a háború az, ami áremelkedést és hiányt okoz az energián és az élelmiszeren. Támogatjuk az ENSZ erőfeszítéseit az ukrajnai export blokkolásának feloldására” – jelentette ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...