2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ukrajna betiltotta a legnagyobb ellenzéki pártot is

Az ukrán Ellenzéki Platform – Az Életért pártot hivatalosan betiltotta hétfőn egy ukrán bíróság. Az igazságügyi minisztérium a Facebookon jelentette be, hogy a párt minden vagyonát, tulajdonát és pénzeszközeit az államnak kell átadni.

A párt betiltásáról szóló döntést a nyugati Lviv/Lemberg városának nyolcadik közigazgatási fellebbviteli bírósága hozta meg az igazságügyi minisztérium kérésére. A párt teljes működését felfüggesztették a kijevi hatóságok márciusban, a moszkvai katonai művelet megindítása után, a pártot és vezetőit pedig azzal vádolták, hogy Oroszországhoz kötődnek, és “ukránellenesek”.

A minisztérium Facebook-bejegyzésében megjegyezte, hogy az ukrán bíróságok eddig 11 “oroszbarát” pártot tiltottak be, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy az ország “szuverenitásának aláásása” érdekében tevékenykedtek.

Működésének felfüggesztése előtt az Ellenzéki Platform – Az Életért volt Ukrajna legnagyobb ellenzéki csoportja és az ország második legnagyobb pártja. A 2019-es parlamenti választásokon a szavazatok 13%-át szerezte meg, 2021-ben pedig a felmérések szerint megelőzte Volodimir Zelenszkij elnök “A nép szolgája” pártját, mint a legnépszerűbb párt.

2018 óta Viktor Medvedcsuk üzletember vezette, aki jobb kapcsolatokat sürgetett Oroszországgal, és Kijev nyugati fordulatát a nemzeti érdekekkel ellentétesnek látta. Medvedcsukot 2021 májusában házi őrizetbe helyezték, miután Zelenszkij másként gondolkodók elleni fellépése közepette hazaárulással vádolták meg.

Medvedcsuk többször is tagadta az ellene felhozott vádakat, mint “politikai indíttatásúakat”, és ragaszkodott ahhoz, hogy soha nem volt “oroszbarát”, csupán azt akarta, ami az ukrán népnek a legjobb.

Április 12-én az ellenzéki párt vezetőjét az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elfogta, amikor állítólag megpróbált elmenekülni az országból. A letartóztatás azután került nyilvánosságra, hogy Zelenszkij közzétett egy fotót a férfiról bilincsben. A politikust azóta az SZBU ismeretlen helyen őrizetben tartja.

Medvedcsuk felesége, Okszana Marcsenko a világ vezetőihez fordult, hogy szervezzék meg férje szabadon bocsátását vagy cseréjét, és azzal vádolta az SZBU-t, hogy megverte és megkínozta őt.

Múlt héten az ukrán bíróságok két további politikai mozgalmat tiltottak be – a Baloldali Ellenzéket és a Sarij pártot -, amelyek korábban szerepeltek az ukrán Biztonsági Tanács által felfüggesztett 11 politikai csoportosulás listáján.

Május 14-én Zelenszkij elnök aláírta azt a törvényt, amely egyszerűsíti az “ukránellenesnek” minősített politikai pártok betiltásának folyamatát. A törvény értelmében minden olyan párt, amely ellenzi vagy megkérdőjelezi a kormány hivatalos álláspontját, különösen a Moszkvával fennálló konfliktus kapcsán, bírósági határozattal betilthatja működését és lefoglalhatja vagyonát, amely ellen nem lehet fellebbezni.

A törvényjavaslat tiltja az “Ukrajna elleni agresszió” tagadását, illetve a konfliktus “belső” vagy “polgárháborúként” való emlegetését. Emellett megtiltja az “agresszorokra” vonatkozó pozitív kijelentéseket, és tiltja, hogy a donyecki és luganszki köztársaságok erőit “felkelőknek” nevezzék, és ragaszkodik ahhoz, hogy “terroristáknak” nevezzék őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...