2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Emmanuel Macron elhatárolódik Joe Biden Putyint sértegető kijelentésétől

El kell kerülni az ukrajnai konfliktus szavakkal vagy tettekkel történő eszkalálódását – figyelmeztetett Emmanuel Macron francia államfő, miután Joe Biden amerikai elnök “mészárosnak” nevezte orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, aki szerinte “nem maradhat hatalmon“.

Amikor megkérték, hogy kommentálja Biden szombati lengyelországi látogatásának utolsó napján tett kijelentéseit, Macron azt mondta, hogy személy szerint ő személy szerint “nem használna ilyen szavakat”.

A francia államfő a France 3 televíziónak elmondta, hogy a következő két napban tervezi, hogy beszél Putyinnal az ukrajnai helyzetről. Azt mondta, hogy célja “először a tűzszünet elérése, majd az [orosz] csapatok teljes kivonása diplomáciai eszközökkel”.

“Ha ezt akarjuk elérni, akkor nem eszkalálódhatunk, sem szavakban, sem tettekben” – hangsúlyozta Macron.

Biden korábban “mészárosnak” nevezte Putyint, miután ellátogatott egy ukrán menekülteket befogadó varsói stadionba. Az amerikai elnök még aznap beszédében azt is kijelentette: “Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”.

Amerikai tisztviselők utólag tisztázták, hogy Biden nem rendszerváltásra szólított fel. Egy meg nem nevezett fehér házi tisztviselő a médiának azt mondta, hogy az elnök eltért a forgatókönyvtől, amikor a vitatott mondatot mondta.

Egy nemzet vezetőjének meg kell őriznie hidegvérét – jegyezte meg Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára Biden szavaira reagálva. “A személyes sértegetések szűkítik az ablakot” a Moszkva és Washington közötti együttműködésre – tette hozzá.

Oroszország több mint egy hónapja küldte csapatait Ukrajnába, miután hét éve tart a patthelyzet, amiért Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy rendezze e régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság és a Krím erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...