2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Eltemették Mihail Gorbacsovot

Mihail Gorbacsovot felesége, Raisza mellé temették el a moszkvai Novogyevicsi temetőben, miután több száz gyászoló részvételével elbúcsúztatták a Szakszervezetek Házában. A Szovjetunió első és utolsó elnöke augusztus 30-án, 91 éves korában hunyt el az orosz fővárosban.

A temetésre szombat délután került sor díszőrség részvételével. A szovjet vezető koporsóját az orosz állami zászlóval borították be, amikor a temetési helyre vitték.

Korábban a moszkvai Szakszervezetek Házában búcsúztatták, ahol több százan, köztük politikusok, a magyar delegáció tagjai és külföldi diplomaták álltak sorba, hogy leróják tiszteletüket Gorbacsov előtt. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudott részt venni a temetésen, de a hivatalos szertartás előtt, csütörtökön utoljára tisztelgett a néhai szovjet vezető előtt.

A magyar miniszterelnök mellett John Sullivan amerikai nagykövet, Deborah Bronnert brit nagykövet, Geza Andreas von Geyr német nagykövet, Pierre Levy francia nagykövet és Marcos Gomez Martinez spanyol nagykövet is részt vett a gyászszertartáson.

Miután 1985-ben Gorbacsov lett a Szovjetunió vezetője, “peresztrojka” néven átfogó reformokat indított el, amelyek célja az ország gazdaságának és közéletének liberalizálása volt. Hivatali ideje alatt leomlott a berlini fal és véget ért a hidegháború. A Szovjetunió felbomlásával 1991 végén lemondott.

1990-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...