2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Az ukrán állam halállistáján likvidáltra módosították Gorbacsov státuszát

A nem hivatalosan az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) által üzemeltetett Mirotvorec, egy olyan nyilvános adatbázis, amelybe a névtelen moderátorok az ukrán nemzetbiztonságra nézve fenyegető személyek adatait rögzítik. Számos magyar állampolgár, köztük Orbán Viktor is szerepel az ukrán halállistaként is emlegetett oldalon.

Miután kedden, 91 éves korában Gorbacsov elhunyt, az ukrán oldal frissítette a profilját, hozzáadva a halála dátumát, és piros betűkkel a “likvidált” szót pecsételte a fényképére.

Mirotvorec – Gorbacsov

Bár a kifejezés állami gyilkosságra utal, ez az eljárás ugyanaz, amelyet a Mirotvorec Ukrajna minden állítólagos ellenségére alkalmaz, akinek halálhírét közli, függetlenül az okától.

Gorbacsov a The Sunday Times című brit lapnak adott 2016. májusi interjúja miatt került fel a Mirotvorec listájára, amelyben azt mondta: “Én mindig az emberek szabad akaratával vagyok, és a Krímben a legtöbben azt akarták, hogy egyesüljenek újra Oroszországgal”.

Ezzel arra a népszavazásra utalt, amelyet az egykori ukrán régióban tartottak, miután a 2014-es Majdan puccs nyomán elszakadtak Kijevtől. A Krím félsziget lakói elsöprő többséggel szavaztak az Oroszországgal való újraegyesítés mellett, amit Moszkva teljesített.

A Mirotvorec technikailag magánvállalkozás, de széles körben úgy vélik, hogy kapcsolatban áll az ukrán belügyminisztériummal. Anton Gerascsenko, aki a honlap elindításakor miniszteri tanácsadó volt, hangosan támogatta az adatbázist, és jelezte, hogy beleszólt annak tartalmába.

Gorbacsov interjúja közvetlenebb módon is szembeállította őt az új kijevi hatóságokkal. Az SzBU, napokkal az interjú megjelenése után bejelentette, hogy öt évre kitiltja az országból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...