2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Az ukrán állam halállistáján likvidáltra módosították Gorbacsov státuszát

A nem hivatalosan az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) által üzemeltetett Mirotvorec, egy olyan nyilvános adatbázis, amelybe a névtelen moderátorok az ukrán nemzetbiztonságra nézve fenyegető személyek adatait rögzítik. Számos magyar állampolgár, köztük Orbán Viktor is szerepel az ukrán halállistaként is emlegetett oldalon.

Miután kedden, 91 éves korában Gorbacsov elhunyt, az ukrán oldal frissítette a profilját, hozzáadva a halála dátumát, és piros betűkkel a “likvidált” szót pecsételte a fényképére.

Mirotvorec – Gorbacsov

Bár a kifejezés állami gyilkosságra utal, ez az eljárás ugyanaz, amelyet a Mirotvorec Ukrajna minden állítólagos ellenségére alkalmaz, akinek halálhírét közli, függetlenül az okától.

Gorbacsov a The Sunday Times című brit lapnak adott 2016. májusi interjúja miatt került fel a Mirotvorec listájára, amelyben azt mondta: “Én mindig az emberek szabad akaratával vagyok, és a Krímben a legtöbben azt akarták, hogy egyesüljenek újra Oroszországgal”.

Ezzel arra a népszavazásra utalt, amelyet az egykori ukrán régióban tartottak, miután a 2014-es Majdan puccs nyomán elszakadtak Kijevtől. A Krím félsziget lakói elsöprő többséggel szavaztak az Oroszországgal való újraegyesítés mellett, amit Moszkva teljesített.

A Mirotvorec technikailag magánvállalkozás, de széles körben úgy vélik, hogy kapcsolatban áll az ukrán belügyminisztériummal. Anton Gerascsenko, aki a honlap elindításakor miniszteri tanácsadó volt, hangosan támogatta az adatbázist, és jelezte, hogy beleszólt annak tartalmába.

Gorbacsov interjúja közvetlenebb módon is szembeállította őt az új kijevi hatóságokkal. Az SzBU, napokkal az interjú megjelenése után bejelentette, hogy öt évre kitiltja az országból.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó