2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

A németek hálásak Gorbacsovnak az újraegyesítésért

Több német kormánytisztviselő kedd este kedves szavakat osztott meg a közösségi médiában Mihail Gorbacsovról, elismeréssel adózva az utolsó szovjet vezetőnek a hidegháború befejezéséért és országuk békés újraegyesítéséért.

Christian Thiels, a német védelmi minisztérium szóvivője Gorbacsov halálát kommentálva rámutatott, hogy “Európa és különösen Németország sokat köszönhet neki, mert segített lebontani a vasfüggönyt, hogy a szabadság érvényesüljön”.

“Sokat köszönhetünk Mihail Gorbacsovnak” – tweetelte Bettina Stark-Watzinger oktatási és kutatási miniszter (Szabad Demokrata Párt). “Ő vezette be a hidegháború végét, lehetővé tette Németország újraegyesítését, és demokratikus lendületet adott országának. Bátor, meggyőződéses ember, akinek a hangja hiányozni fog.”

“Sokan sok mindent köszönhetnek Mihail Gorbacsovnak, mi Németországban különösen” – mondta Cem Özdemir zöldpárti mezőgazdasági miniszter. “Halála lehangoló, különösen ebben az időszakban. Köszönjük és nyugodjék békében”.

Párttársa, a Bundestag alelnöke, Katrin Göring-Eckardt azt mondta, hogy Gorbacsov nélkül “a keleti blokk országaiban és hazánkban nem lett volna elképzelhető a békés forradalom”.

“Szavai bátorítottak minket, erősítettek. Meghajlok az eredményei, az élete előtt, és gondolok a családjára és a barátaira” – tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén gyászbeszédet írt Gorbacsovról a Twitteren, “megbízható és tisztelt vezetőnek” nevezve őt, aki “döntő szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában”, ami “megnyitotta az utat a szabad Európa előtt”.

Olaf Scholz kancellár még nem nyilatkozott.

A 91 éves Gorbacsov kedden halt meg Moszkvában. A Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkára volt 1985-től 1990-ig, amikor a Szovjetunió első elnöke lett.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó