2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Eltemették Borisz Nyemcovot

Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben. A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Egyharmaduk a sajtót képviselte. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt – Népszabadság párt) társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

A temetés előtt ezrek vettek végső búcsút Nyemcovtól a moszkvai Szaharov központban. A Nobel-békedíjas orosz akadémikusról elnevezett társadalmi szervezet épületében felállított ravatalnál megjelent Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, továbbá Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter. Ott volt Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev kormányfő szóvivője és Szergej Prihogyko, a kormányhivatal vezetője is. A miniszterelnök koszorút küldött.

Vlagyimir Putyin orosz államfőt állandó parlamenti megbízottja képviselte a gyászszertartáson. A külföldi személyiségek között feltűnt John Major volt brit miniszterelnök, aki a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, aktív politikai tevékenysége idején volt alkalma találkozni Borisz Nyemcovval. A ravatalnál többen méltatták Nyemcov politikai és emberi tulajdonságait, közöttük Anatolij Csubajsz, aki Nyemcovnak a néhai Borisz Jelcin kormányában és ellenzéki mozgalomban is társa volt, valamint John Tefft, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete.

Végső búcsút vett Nyemcovtól a politikus nyitott koporsójánál Naina Jelcina, a volt orosz államfő özvegye is. Oroszország nem engedte beutazni Nyemcov temetésére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, sem pedig Sandra Kalnietét, Lettország egyik európai parlamenti képviselőjét. Utóbbi Moszkvába ugyan eljutott, de a Seremetyevói repülőtéren közölték vele két óra várakoztatás után, hogy nem teheti be a lábát orosz területre.

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz, valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét, a Jaroszlavli terület közgyűlési képviselőjét múlt szombatra virradóra Moszkva központjában több lövéssel ölték meg. Gyilkosának kiléte egyelőre ismeretlen. Nyemcov halála nagy visszhangot keltett Oroszországban és külföldön egyaránt.

A gyilkosság lehetséges indítékairól – például a hatalom által megrendelt politikai gyilkosság, avagy a hatalommal szembeni provokáció, pénzügyi elszámolási vita, esetleg féltékenység – több feltételezés látott napvilágot. A Kreml hangsúlyozta, hogy nem volt köze a politikus halálához.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...