2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Eltemették Borisz Nyemcovot

Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben. A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Egyharmaduk a sajtót képviselte. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt – Népszabadság párt) társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

A temetés előtt ezrek vettek végső búcsút Nyemcovtól a moszkvai Szaharov központban. A Nobel-békedíjas orosz akadémikusról elnevezett társadalmi szervezet épületében felállított ravatalnál megjelent Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, továbbá Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter. Ott volt Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev kormányfő szóvivője és Szergej Prihogyko, a kormányhivatal vezetője is. A miniszterelnök koszorút küldött.

Vlagyimir Putyin orosz államfőt állandó parlamenti megbízottja képviselte a gyászszertartáson. A külföldi személyiségek között feltűnt John Major volt brit miniszterelnök, aki a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, aktív politikai tevékenysége idején volt alkalma találkozni Borisz Nyemcovval. A ravatalnál többen méltatták Nyemcov politikai és emberi tulajdonságait, közöttük Anatolij Csubajsz, aki Nyemcovnak a néhai Borisz Jelcin kormányában és ellenzéki mozgalomban is társa volt, valamint John Tefft, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete.

Végső búcsút vett Nyemcovtól a politikus nyitott koporsójánál Naina Jelcina, a volt orosz államfő özvegye is. Oroszország nem engedte beutazni Nyemcov temetésére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, sem pedig Sandra Kalnietét, Lettország egyik európai parlamenti képviselőjét. Utóbbi Moszkvába ugyan eljutott, de a Seremetyevói repülőtéren közölték vele két óra várakoztatás után, hogy nem teheti be a lábát orosz területre.

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz, valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét, a Jaroszlavli terület közgyűlési képviselőjét múlt szombatra virradóra Moszkva központjában több lövéssel ölték meg. Gyilkosának kiléte egyelőre ismeretlen. Nyemcov halála nagy visszhangot keltett Oroszországban és külföldön egyaránt.

A gyilkosság lehetséges indítékairól – például a hatalom által megrendelt politikai gyilkosság, avagy a hatalommal szembeni provokáció, pénzügyi elszámolási vita, esetleg féltékenység – több feltételezés látott napvilágot. A Kreml hangsúlyozta, hogy nem volt köze a politikus halálához.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó