2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Nyemcov-gyilkosság: Oroszország nem engedi be a temetésre a lengyel szenátus elnökét

Oroszország nem engedi be területére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, aki a lengyel küldöttség élén Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus keddi temetésére készült Moszkvába utazni. Ezt maga az érintett lengyel politikus jelentette be hétfői varsói sajtóértekezletén. Borusewiczcsel együtt Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó, valamint Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet (PISM) igazgatója vett volna részt a moszkvai temetésen.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot. „Tisztelegni akartam a meggyilkolt Borisz Nyemcov emléke előtt, az összes orosz előtt, aki úgy gondolkodik, ahogyan ő gondolkodott. Azonban néhány perccel ezelőtt megtudtam, hogy az orosz hatóságok nem engednek be a temetésre, s így lehetetlenné teszik a Borisz Nyemcov előtti főhajtást” – mondta el láthatóan felindultan Borusewicz.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretén belül beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is. Bronislaw Komorowski lengyel elnök érthetetlennek minősítette az orosz döntést.

A szenátus elnökét “a lengyel demokrácia ikonjának” nevezte, és a rendszerváltás előtti ellenzéki múltjára utalva elmondta: Borusewicz volt a legalkalmasabb személy, aki az orosz ellenzéki politikus temetésén Lengyelországot képviselhette volna. Komorowski elmondta, hogy tanácsadója, Jan Litynski továbbra is készül a temetésre. Ha tőle is megtagadnák a vízumot, ez azt jelezné, az orosz hatóságok nem akarják, hogy a világ részt vegyen ezen a szomorú szertartáson – tette hozzá.

Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt államfőjelöltje komoly diplomáciai válságnak minősítette a helyzetet. Úgy vélte, hogy Lengyelországnak uniós fórumokra kellene vinnie a beutazási tilalmat. Egyes lengyel jobboldali kommentátorok szerint ezután egyetlen lengyel politikusnak sem lenne szabad elutaznia a moszkvai temetésre.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel megölték Moszkva központjában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó