2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Nyemcov-gyilkosság: Oroszország nem engedi be a temetésre a lengyel szenátus elnökét

Oroszország nem engedi be területére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, aki a lengyel küldöttség élén Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus keddi temetésére készült Moszkvába utazni. Ezt maga az érintett lengyel politikus jelentette be hétfői varsói sajtóértekezletén. Borusewiczcsel együtt Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó, valamint Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet (PISM) igazgatója vett volna részt a moszkvai temetésen.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot. „Tisztelegni akartam a meggyilkolt Borisz Nyemcov emléke előtt, az összes orosz előtt, aki úgy gondolkodik, ahogyan ő gondolkodott. Azonban néhány perccel ezelőtt megtudtam, hogy az orosz hatóságok nem engednek be a temetésre, s így lehetetlenné teszik a Borisz Nyemcov előtti főhajtást” – mondta el láthatóan felindultan Borusewicz.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, az orosz lépés válasz arra, hogy az ukrán válság kapcsán hozott európai uniós szankciók keretén belül beutazási tilalmat róttak ki többek között Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is. Bronislaw Komorowski lengyel elnök érthetetlennek minősítette az orosz döntést.

A szenátus elnökét “a lengyel demokrácia ikonjának” nevezte, és a rendszerváltás előtti ellenzéki múltjára utalva elmondta: Borusewicz volt a legalkalmasabb személy, aki az orosz ellenzéki politikus temetésén Lengyelországot képviselhette volna. Komorowski elmondta, hogy tanácsadója, Jan Litynski továbbra is készül a temetésre. Ha tőle is megtagadnák a vízumot, ez azt jelezné, az orosz hatóságok nem akarják, hogy a világ részt vegyen ezen a szomorú szertartáson – tette hozzá.

Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt államfőjelöltje komoly diplomáciai válságnak minősítette a helyzetet. Úgy vélte, hogy Lengyelországnak uniós fórumokra kellene vinnie a beutazási tilalmat. Egyes lengyel jobboldali kommentátorok szerint ezután egyetlen lengyel politikusnak sem lenne szabad elutaznia a moszkvai temetésre.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel megölték Moszkva központjában.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...