2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Array

Egy váltókezelőt gyanúsítanak a moszkvai metróbaleset okozásával

Egy váltókezelőt gyanúsítanak azzal, hogy az ő hanyagsága vezethetett a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesetéhez, amelyben 22 utas meghalt és több mint 160 megsebesült. A moszkvai metró kelet-északnyugati irányú Arbatszko-Pokrovszkaja vonalán kedden siklott ki egy szerelvény három kocsija. Az egyik teljesen szétroncsolódott. A baleset helyi idő szerint reggel 9 óra körül, a csúcsforgalomban történt.

A zsúfolt metrókocsikban elsősorban munkába siető emberek utaztak, amikor a szerelvény vezetője a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt 200 méterrel hirtelen fékezett. A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított elmulasztotta megvizsgálni a váltót, amely előzőleg javítás alatt állt. A több tonnás metrószerelvények okozta rezgés miatt a váltó kioldódhatott, a síneket átállította és az alagút falának irányította a súlyos balesetet szenvedett szerelvényt. Az első kihallgatáson a kezelő elismerte, hogy nem ellenőrizte a váltó állapotát.

A szerencsétlenség elsődleges okának eddig azt tartották, hogy egy váratlan feszültségesés miatt a biztonsági rendszer hamis vészjelzést adott ki, és a szerelvény vezetője talán emiatt vészfékezett. Más feltételezések szerint a kisiklott vagonok futóműszerkezetével, a kerekek felfüggesztésével lehetett probléma.

A Pervij Kanal orosz állami televíziós csatorna jelentése szerint a keddi a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesete volt. Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy 12 halottat a három kisiklott vagonból emeltek ki, a többiek a metró előcsarnokában, illetve már a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint két külföldi is van a halálos áldozatok közöt: egy kínai és egy tádzsik állampolgár. A sebesültek között is vannak külföldiek, ukrán, moldovai, tádzsik, üzbég, illetve kirgiz állampolgárok.

A Park Pobedi és a Szlavjanszkij bulvar metrómegállók közötti szakaszról, ahol a baleset történt, több mint 1150 embert menekítettek ki, 161-en szorultak orvosi segítségre. Mintegy 140 főt kellett kórházba szállítani, közülük 42 sérültet intenzív osztályokon ápolnak.

Szergej Szobjanyin főpolgármester szerdára gyásznapot hirdetett Moszkvában.

Kisiklott egy metrószerelvény Moszkvában, áldozatok

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó