2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Egy újabb kanadai zsoldos halt meg Ukrajnában – erősítette meg a családja

Harci bevetés során meghalt az Afganisztánt is megjárt 33 éves kanadai farmer, Joseph Hildebrand – közölte a családja a CBS News csatornával. A bevetésen résztvevő 12 katonából 9 meghalt. Elmondásuk szerint az egységében szolgáló túlélő katonák felhívták őket, és jelenleg ukrán katonákkal együtt őrzik a holttesteket az ellenséges területen, amíg nem intézkednek a kimenekítésükről.

“Mindannyian együtt vagyunk itt a farmon, és próbálunk több információt szerezni” – mondta Hildebrand testvére, Jake.

“35 éves vagyok, és a testvérem holttestéről kell intézkednem. Ennél rosszabb már nem is lehet.”

Jake elmondta, hogy azt mondták neki, hogy a testvére egyike volt annak a tucatnyi katonának – néhány ukrán, néhány dél-amerikai és máshonnan érkezett katonának-, akik az ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut város közelében, a Donyecki területen indultak küldetésre. A hírek szerint az orosz erők az elmúlt napokban több irányból is fokozták a város elleni támadásokat.

Nem világos, hogyan halt meg Joseph Hildebrand, de a Jake-nek azt mondták, hogy a bevetésen részt vevő 12 emberből kilencet megöltek.

Carissa Hildebrand, Joseph élettársa és 13 éves lányuk, Jovi édesanyja elmondta, hogy hétfőn reggel 7:40 körül kapott egy hívást. Ukrajnából érkezett a hívás.

“Felvettem, és valaki volt, aki a csapatában volt” – mondta Carissa, hozzátéve, hogy a vonal másik végén lévő személy azt mondta neki, hogy Joseph-et megölték egy támadásban.

A kanadai zsoldos és családja

Joseph június 11-én hagyta el Kanadát, hogy segítsen Ukrajnának a háborúban, mondta Carissa.

Joseph bátyja, Jake azt mondta, hogy soha nem beszélt sokat Ukrajnáról – nincsenek etnikai vagy családi kapcsolata ott -, de egyszerűen úgy döntött, hogy segíteni akar. Azt mondta, hogy a bátyja “hihetetlenül bátor”, hiszen belépett a kanadai hadseregbe, és két alkalommal szolgált Afganisztánban. Jake szerint látott harcokat, de az afgán erők kiképzőjeként is dolgozott.

“Egyszerűen elhatározta magát, és elment” – mondta unokatestvére, Carl.

Marilyne Guèvremont szóvivő e-mailben azt mondta, hogy a kanadai külügy “tudomással bírnak egy kanadai állampolgár haláláról”, és kapcsolatban állnak a családdal.

Guèvremont elmondta, hogy a magánélet védelmére való tekintettel a szervezet nem tud többet megosztani.

Scott Moe miniszterelnök a CBC Newsnak küldött e-mail nyilatkozatában részvétét fejezte ki, és Hildebrandot “igazi hősnek” nevezte.

“Biztosítanunk kell, hogy halála ne legyen hiábavaló. Kanadának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, és szabad, független, virágzó nemzetként emelkedjen fel újra”.” – írta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...