2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

'Ez nem Afganisztán, ez nem Irak... egy lyukban ülsz, amit lőnek. Bármelyik pillanatban meghalhatsz. Meghalhatsz anélkül, hogy egy lövést is leadnál.'

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés – amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít – Paul számára az egyik utolsó volt az Ukrajnában és Ukrajnáért folytatott négy hónapos harcok során. És az ottawai gyalogsági veterán szerint “nagyon rossz volt”.

“Nem volt támogatás, nem volt logisztika, nem volt előzetes tájékoztatás, szar drónfelvételek” – mondta Paul egy interjúban, és kérte, hogy teljes nevét biztonsági okokból ne hozzák nyilvánosságra. “Emberek haltak meg, és a küldetés kudarcot vallott….. Ezután én és (más külföldi harcosok) azt mondtuk: ‘Elfáradtunk és végeztünk'”.

Az ő tapasztalatai valószínűleg a legtöbbeknél megrázóbbak voltak, de Paul csak egy a sok-sok – talán több száz – kanadai zsoldos közül, akik félredobták az életüket, és csatlakoztak az Oroszország elleni harcokhoz – írja a lap.

Paul az ukrán katonai hírszerzés, a GUR egyik gyalogsági részlegével harcolt gyakori bevetéseken a hatalmas tűzerővel rendelkező ellenfelek ellen. Egy fiatal montreali hadsereg-veterán orosz tankokat kerülgetett és könyörtelen tüzérségi támadásokat élt túl. Egy ontariói atomerőmű SWAT-csapatának 50 éves volt tagja pedig mindent kockára tett aknák és más éles robbanóanyagok hatástalanításával.

Nem sok mindent lehet tenni. Elbújsz, és reméled, hogy nem halsz meg…

Mindannyian fenntartják, hogy Ukrajnának sokkal több nyugati katonai segítségre van szüksége a győzelemhez.

Legalább egy kanadai, a montreali Emile-Antoine Roy-Sirois meghalt a háborúban, míg más külföldi harcosokat – a nemzetközi jogi szakértők szerint igazságtalanul – zsoldosként kezeltek, amikor az oroszok elfogták őket.

Ezek a veszélyek nem tántorították el a kanadaiak áradatát, akik jelentkeztek, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi önkénteseket kért. Márciusig több mint 500-an érkeztek, mondta a Postnak akkoriban az újonnan alakult Nemzetközi Ukrán Védelmi Légió szóvivője.

A légió szóvivője szerint még saját egységük is volt, a Kanadai Ukrán Brigád, de Paul szerint ilyen csoportot soha nem hoztak létre. A kanadaiakat és más külföldi harcosokat ehelyett különböző egységekre és feladatokra osztották szét. “(A dandár) egyszerűen nem létezik”.

A Nemzetközi Légiót és az ukrán védelmi minisztérium képviselőit nem sikerült elérnie a kanadai lapnak, hogy megmagyarázzák a hazugságokat.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...