2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

A kínai befektetők elítélték az ukrán államosítást: szégyentelen akciónak minősítették

Egy kínai vállalat, amely jogi csatározást folytat a Motor Szicsben, Ukrajna vezető repülőgépgyártó vállalatában a többségi részesedésért, elítélte Kijev döntését, hogy államosította a vállalatot.

A pekingi Skyrizon Aviation Industry Investment közölte, hogy ellenzi az ukrán állam “szégyentelen akcióit”, amelyet azzal vádol, hogy politizál az üzleti életben, és visszaél hatalmával, hogy “kifossza” a külföldi befektetők tulajdonát.

“A kínai befektetők törvényes jogait és érdekeit jelentősen megsértették, ami nagy gazdasági veszteséget eredményezett” – áll a közleményben, amelyet a média idézett.

2017-ben egy kijevi bíróság nemzetbiztonsági okokra hivatkozva befagyasztotta az ukrán vállalat többségi részesedésének kínai megszerzését. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok azzal érveltek, hogy a Motor Szics katonai technológiáit veszélyeztetheti a külföldi ellenőrzés.

2021 elején Volodimir Zelenszkij elnök kormánya szankciókat rendelt el a Beijing Skyrizon és tulajdonosa, Wang Jing ellen, amelyek megtiltottak minden kínai kísérletet a Motor Szics működtetésére vagy a tőke Ukrajnából történő kivonására.

Az Egyesült Államok, amely ellenezte az ukrán gyártóóriás felvásárlását, korábban a kínai céget felvette a katonai végfelhasználói listára, amely korlátozza az amerikai exporthoz való hozzáférést.

Tavaly decemberben a pekingi Skyrizon kártérítési keresetet nyújtott be Ukrajnával szemben a hágai székhelyű Állandó Választottbírósághoz. Azt állította, hogy Kijev intézkedései 4,5 milliárd dolláros kárt okoztak.

A héten kiderült, hogy az ukrán értékpapír-felügyelet elrendelte több kulcsfontosságú vállalat, köztük a Motor Szics magántulajdonban lévő részvényeinek lefoglalását. Vjacseszlav Boguszlajev, a cég régi igazgatója és korábbi társtulajdonosa, aki részesedését kínai befektetőknek adta el, jelenleg büntetőeljárás alatt áll, mert állítólag Oroszországgal üzletelt.

Az ukrán kormány azt állította, hogy a védelmi minisztériumnak az Oroszországgal fennálló katonai konfliktus miatt volt szüksége a cégekre. Miután annak vége, a részesedések visszakerülhetnek eredeti tulajdonosaikhoz, vagy a kormány kivásárolhatja őket – magyarázta a Nemzetbiztonsági Tanács.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...