2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Egy jogszabály segítségével térhetnek vissza a nyugati filmek az orosz mozikba

Az orosz parlament olyan jogszabályon dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a mozik a szerzői jogtulajdonosok beleegyezése nélkül is vetíthessenek hollywoodi filmeket, ezzel próbálva legyőzni a nyugati filmgyártó óriások bojkottját.

A nyugati szerzői jogi termékek kötelező engedélyezéséről szóló jogszabály lehetővé tenné a mozik számára, hogy új hollywoodi kasszasikereket mutassanak be – közölte hétfőn Anton Gorelkin, az Állami Duma információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője.

A jogi kezdeményezés, amelyről már egy ideje folyik a vita, lehetővé tenné a digitális tartalmak, például filmek, zenék és szoftverek felhasználását az Oroszországgal szemben szankciókkal sújtott országok szerzői jogtulajdonosainak engedélye nélkül is.

Márciusban a Disney, a Warner Bros, a Sony, a Paramount és a Universal Pictures megfogadta, hogy az ország ukrajnai katonai műveletére válaszul távol tartja a készülő filmeket az orosz moziktól.

A döntés az orosz piacról történő kivonásról arra késztette a mozikat, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi számukra a tilalom megkerülését és a törölt nyugati megjelenésekből származó veszteségek kompenzálását. Ez egy úgynevezett „elővetítési szolgáltatást” jelentett, amelynek keretében egy filmre árulnak jegyeket, de előtte egy hollywoodi kasszasikert vetítenek ingyen..

“Itt az ideje, hogy idén véget vessünk a nyugati filmek kötelező engedélyezésének mechanizmusával kapcsolatos vitáknak. Információim szerint olyan jogszabályról tárgyalnak, amely lehetővé teszi, hogy a mozik legálisan mutathassák be az új külföldi filmeket – és felhagyjanak az “elővetítés” féllegális gyakorlatával” – írta Gorelkin a Telegram-csatornáján.

Korábban az orosz mozitulajdonosok szövetsége támogatta azt a kezdeményezést, hogy vezessék be az Oroszországban hozzáférhetetlenné vált filmek, szoftverek, könyvek és más digitális termékek szerzői és kapcsolódó jogainak kötelező engedélyezését.

2022-ben az oroszországi filmforgalmazás 50-70 százalékos visszaesést szenvedett el, miután a nyugati filmgyártók leállították a filmforgalmazást. Az iparág veszteségei mintegy 4,5 milliárd rubelt (64 millió dollárt) tettek ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...