2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Az orosz erők hamarosan elfoglalják a kulcsfontosságú Szoledart

Az orosz erők hamarosan elfoglalják a kulcsfontosságú Szoledar várost az ukrán hadseregtől – közölte Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője.

“Az események [Szoledarban] pontosan úgy alakulnak, hogy a város közel áll a felszabadításhoz” – mondta Pusilin kedden az orosz Pervij Kanal csatornának.

Az orosz és ukrán csapatok közötti harcok most a település nyugati részén zajlanak – tette hozzá.

Szoledar, amelynek a konfliktus előtt mintegy tízezer lakosa volt, tíz kilométerre északra fekszik Bahmut/Artyomovszktól, és a település feletti ellenőrzés vélhetően kulcsfontosságú lesz a nagy ukrán erődítmény bekerítésére irányuló orosz hadművelet szempontjából.

Pusilin állításait a brit védelmi minisztérium is alátámasztotta, amely egy keddi hírszerzési jelentésében azt írta, hogy “az elmúlt négy napban Oroszország és [az orosz magán katonai cég] a Wagner erői taktikai előrenyomulást hajtottak végre a donbásszi kisváros, Szoledar felé, és valószínűleg a település nagy részét ellenőrzésük alatt tartják”.

A brit minisztérium azonban azt közölte, hogy ez a “fokozott nyomás” még mindig nem teszi lehetővé, hogy az oroszok bekerítsék Bahmutot/Artyomovszkot, mivel “az ukrán erők erős védelmi vonalakat tartanak fenn mélyen és ellenőrzik az utánpótlási útvonalakat”.

Hétfőn a Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh is azt mondta, hogy amerikai adatok szerint “Szoledar jó része az oroszok kezében van”. Singh “kegyetlennek” minősítette a kulcsfontosságú városért vívott csatában a felek közötti tüzérségi tűzharcokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi beszédében elismerte, hogy a szoledari helyzet “nagyon nehéz” az ország hadserege számára.

A Bahmut/Artyomovszk környéki terület, amely Szoledart is magában foglalja, “az egyik legvéresebb pont a frontvonal mentén” – mondta, és ígéretet tett arra, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellenállnak az orosz offenzívának, “bármi történjék is”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...