2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Politico: az USA új Stryker páncélozott járműveket szállít Ukrajnának

A hírügynökség által meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő szerint az Egyesült Államok még nem jelentett be végleges döntést az ügyben, mivel a járművek a következő katonai segélycsomagok egyikében szerepelhetnek. Washington a Politico forrása szerint a jövő hét végén hivatalosan is bejelentheti a következő csomagot, akár a Strykerekkel, akár azok nélkül.

A Strykerek várhatóan segítenének Ukrajnának egy várható tavaszi orosz offenzíva visszaverésében – áll a jelentésben.

A nyolckerekű páncélozott járművek nagy terepjáró mobilitást biztosítanak, és egyensúlyt teremtenek a harckocsi és a páncélozott személyszállító között.

“Az ukránoknak páncélozott személyszállító járművekre van szükségük, és mivel más országok nem biztosítanak ilyet, ez az, ami a készletünkön van” – mondta a Pentagon egyik tisztviselője a Politicónak.

“Nem olyan jó, mint egy Bradley a harckocsik elleni harcban, de jó a gyalogság védelmére és arra, hogy közel mozogjon egy harchoz”.

A Stryker járművek, amelyek különböző változatokban készülnek, és amelyeket a General Dynamics Land Systems gyárt az amerikai hadsereg számára, 2002 óta állnak szolgálatban, és már láttak bevetést Irakban. Minden egységhez általában egy 50-es kaliberű géppuska tartozik.

A bejelentett Stryker-szállítási terv azután érkezett, hogy a múlt héten az USA bejelentette egy új segélycsomagot Ukrajnának, amely 50 Bradley gyalogsági harcjárművet tartalmaz, amelyeket a Pentagon “tankgyilkosokként” reklámozott. Németország és Franciaország szintén fokozta az Ukrajnának nyújtott halált okozó segélyezést: Párizs beleegyezett, hogy több kiöregedő AMX-10 páncélozott harcjárművet küld, Berlin pedig 40 hasonló korú Marder jármű jövőbeli szállítását jelentette be.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy Ukrajna fegyverekkel való “pumpálása” csak meghosszabbítja a konfliktust. Csütörtökön Washington azon döntését kommentálva, hogy Kijevet Bradley-kkel támogatja, Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete azzal vádolta az országot, hogy “veszélyes irányt” követ.

“Az Ukrajnának szállított fegyverek “védelmi jellegéről” szóló minden kijelentés már rég abszurd” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a nyugati fegyverszállítmányok csak arra bátorítják az ukránokat, hogy civileket gyilkoljanak az Oroszországhoz tartozó Donbassz köztársaságokban, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...