2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva
Array

Dél-Oszétia is Oroszországhoz csatlakozna, népszavazást tartanak

Népszavazást tartanának Dél-Oszétia csatlakozásáról az Oroszországi Föderációhoz – értesült a Taszsz orosz hírügynökség. Ennek a lépésnek a célja, hogy segítsen egyesíteni a szétszakított oszét népet és biztonságot nyújtson a fenyegetésekkel szemben a következő évtizedekben. Leonyid Tibilov Dél-Oszétia elnöke a köztársaság parlamentjében elmondta, hogy egy éven belül ki kell dolgozni a referendum ütemtervét.

Aggódunk a világ romló helyzetért, az ukrajnai események, a szíriai és közel-keleti válság, a NATO közeledése Oroszország határaihoz, valamint déli szomszédaink oszét és oroszellenes retorikája miatt – mondta Tibilov. Hozzátette, hogy Dél-Oszétia régi álma, hogy egyesüljön Oroszországgal és így Észak-Oszétiával (az Oroszországi Föderáció része).

Tudjuk, hogy ez a kérdés bonyolult és kényes, nem szeretnék ha nemzetközi szinten ez gondot okozna a stratégiai partnerünknek, ezért úgy vélem, hogy a referendum egy speciális formáját kell tartanunk.

Leonyid Tibilov és Vlagyimir Putyin

Az Oroszországhoz történő csatlakozást követően Dél-Oszétia nevét Alániára keresztelnék, hogy így egyesüljön majd az Észak-Oszét orosz köztársasággal.

A Dél-Oszét köztársaság 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét Grúziától. 2008. augusztus 8-án a hajnali órákban Grúzia katonai erővel próbálta visszaszerezni a terület feletti irányítást. Vlagyimir Putyin akkori kormányfő aggasztónak tartotta a grúz agressziót és szükségszerűnek tartotta a megtorlást. Másnap Oroszország csapatokat küldött Dél-Oszétiába, állampolgárainak védelmére. Feladatul azt szabták nekik, hogy kiűzzék onnan a grúz csapatokat. Ráadásul Oroszország katonai célponttá nyilvánította Grúzia katonai infrastruktúráját, hogy csökkentse a grúzok képességét a jövőbeni behatolásra.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...