2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Dél-Oszétia is Oroszországhoz csatlakozna, népszavazást tartanak

Népszavazást tartanának Dél-Oszétia csatlakozásáról az Oroszországi Föderációhoz – értesült a Taszsz orosz hírügynökség. Ennek a lépésnek a célja, hogy segítsen egyesíteni a szétszakított oszét népet és biztonságot nyújtson a fenyegetésekkel szemben a következő évtizedekben. Leonyid Tibilov Dél-Oszétia elnöke a köztársaság parlamentjében elmondta, hogy egy éven belül ki kell dolgozni a referendum ütemtervét.

Aggódunk a világ romló helyzetért, az ukrajnai események, a szíriai és közel-keleti válság, a NATO közeledése Oroszország határaihoz, valamint déli szomszédaink oszét és oroszellenes retorikája miatt – mondta Tibilov. Hozzátette, hogy Dél-Oszétia régi álma, hogy egyesüljön Oroszországgal és így Észak-Oszétiával (az Oroszországi Föderáció része).

Tudjuk, hogy ez a kérdés bonyolult és kényes, nem szeretnék ha nemzetközi szinten ez gondot okozna a stratégiai partnerünknek, ezért úgy vélem, hogy a referendum egy speciális formáját kell tartanunk.

Leonyid Tibilov és Vlagyimir Putyin

Az Oroszországhoz történő csatlakozást követően Dél-Oszétia nevét Alániára keresztelnék, hogy így egyesüljön majd az Észak-Oszét orosz köztársasággal.

A Dél-Oszét köztársaság 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét Grúziától. 2008. augusztus 8-án a hajnali órákban Grúzia katonai erővel próbálta visszaszerezni a terület feletti irányítást. Vlagyimir Putyin akkori kormányfő aggasztónak tartotta a grúz agressziót és szükségszerűnek tartotta a megtorlást. Másnap Oroszország csapatokat küldött Dél-Oszétiába, állampolgárainak védelmére. Feladatul azt szabták nekik, hogy kiűzzék onnan a grúz csapatokat. Ráadásul Oroszország katonai célponttá nyilvánította Grúzia katonai infrastruktúráját, hogy csökkentse a grúzok képességét a jövőbeni behatolásra.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS