2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Orosz repülővel fognak humanitárius segélyeket ostromlott szíriai városokba szállítani

Orosz repülőgéppel fognak ENSZ-segélyeket légi úton eljuttatni az ostromgyűrűbe zárt városokba Szíriában – közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egy szóvivője csütörtökön. Az ENSZ-ügynökség tisztviselő közölték, a segélyeket az elkövetkező napokban juttatják el a nehezen megközelíthető területekre.

A műveletek a kelet-szíriai Deir ez-Zórra fognak koncentrálni, ahol több mint 200 ezer ember rekedt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ostromgyűrűjébe zárt városban. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a Svenska Dagbladet nevű svéd lapnak adott interjújában elmondta, az akciót az Egyesült Államok tízmillió dollárral támogatja.

Gerald Bourke WFP-szóvivő korábban azt közölte, hogy annak az orosz repülőgépnek a segítségét tervezik igénybe venni, amely egy, az ENSZ-szel szerződésben álló orosz cég tulajdonában van, és korábban a polgárháború dúlta Dél-Szudánba szállított segélyeket.

Oroszország januárban arról számolt be, hogy mintegy 22 tonna segélyszállítmányt juttatott el Deir ez-Zórba. Yacoub el Hillo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Szíriáért felelős humanitárius koordinátora szerdán közölte, öt ostromgyűrűbe zárt városba jutottak el segélykonvojok szerdán Szíriában, mintegy 100 ezer embernek szállítottak élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és oltóanyagot.

Staffan de Mistura korábban azt mondta, a szíriai ostromlott városokba az élelmiszert és létfontosságú cikkeket szállító művelet egy teszt az ENSZ számára, hogy képes-e a világszervezet eljuttatni a humanitárius segélyt, és próba a konfliktusban érintett felek számára, hogy kiderüljön, mennyire készek szavatolni a szállítmány eljuttatását, ahogy arról a németországi Münchenben a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) külügyminiszteri találkozóján megállapodtak. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) adatai szerint Szíriában mintegy 486 ezer ember él ostromgyűrűbe zárva, és 4,6 millióan vannak nehezen hozzáférhető területeken.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...