2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Orosz bankokat törtek-zúztak Kijevben

Eddig négy eljárást indítottak a hatóságok a kijevi orosz bankok, illetve Rinat Ahmetov donyecki milliárdosnak az ukrán fővárosban lévő irodája ellen szombaton elkövetett támadások ügyében. A kijevi rendőrség tájékoztatása szerint az ultranacionális ukrán szervezetek hétvégi akciója nyomán nem sérült meg senki sem. Szombaton a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetések áldozataira emlékeztek az ukrán fővárosban.

2014. február 20-án haltak meg a legtöbben a Viktor Janukovics államfő távozását követelő tüntetők közül azután, hogy a karhatalom tagjai tüzet nyitottak rájuk Kijev központjában. Ismeretlenek a megemlékezések közben utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Szberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak. Ahmetov System Capital Management nevű cégének kijevi irodáját szintén kövekkel dobálták meg ismeretlen tettesek.

A rendőrség közleménye szerint garázdaság, illetve a szétvert bankfiókban dolgozók mobiltelefonjainak és pénztárcáinak eltulajdonlása miatt indítottak eddig eljárásokat. Arról viszont nem tájékoztatott a rendőrség, hogy vettek-e már őrizetbe gyanúsítottakat.

A korábbi híradások alapján az arcukat kendőkkel, símaszkokkal eltakaró rongálók a jobboldali Ukrán Nacionalisták Szervezet (OUN) önkéntes alakulatához tartozók voltak.

Bohdan Cservak, a szervezet vezetője viszont vasárnap cáfolta, hogy tagjainak vagy a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő önkénteseinek bármi köze lett volna a támadásokhoz.

Szavai szerint ők a dél-ukrajnai Mikolajivban emlékeztek meg a Majdan-tüntetések áldozatairól. Hozzáfűzte, hogy nem először próbálják hasonló provokációkkal lejáratni a szervezetet. “Egy igazi ukrán nacionalista sohasem dob utcakövet egy ukránra, nem játszik össze a Kremllel, és nem takarja el az arcát maszkkal” – szögezte le az OUN vezetője.

A megemlékezések vasárnap is folytatódtak országszerte. Az éjszaka nyugodtan telt az ukrán fővárosban.

Napközbeni jelentések szerint a főtéren, a Majdanon, ahol előző nap egy nagyobb és több kisebb sátrat állítottak fel a megemlékezők, nyugodt a helyzet. A közlekedés zavartalan a belvárosban, atrocitásokról nem érkezett hír. A közrend fenntartásának érdekében viszont továbbra is fokozott készenlétben maradt a rendőrség Kijevben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....