2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Dél-Afrika elutasította az oroszellenes szankciókat és engedi kikötni az orosz milliárdos hajóját

Dél-Afrikának nem áll szándékában nyugati szankciókat érvényesíteni Alekszej Mordasov orosz üzletember ellen, ami azt jelenti, hogy 500 millió dolláros megajachtja befuthat a helyi kikötőkbe – közölte kedden Cyril Ramaphosa elnök szóvivője.

Vincent Magwenya, a dél-afrikai elnök szóvivője újságíróknak nyilatkozva megjegyezte, hogy Pretoriának “nincs jogi kötelezettsége betartani az Egyesült Államok és az EU által bevezetett szankciókat”, hozzátéve, hogy az ország hatóságai betartják az ENSZ szankcióit. Az orosz mágnásról szólva Magwenya azonban hozzátette, hogy “jelenleg nincsenek az ENSZ által elrendelt szankciók a konkrét személlyel szemben”.

Dél-Afrikának ezért “nincs oka megakadályozni”, hogy a hajó belépjen a kikötőibe – mondta.

Mordasov, akinek nettó vagyona 18,3 milliárd dollár, a Szeversztal acélipari nagyvállalat többségi részvényese. Az EU, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a vállalat ellen, miután február végén megkezdődött az orosz katonai hadművelet Ukrajnában.

Eközben a múlt héten 142 méteres, Nord nevű luxusjachtja elindult Hongkongból, amely szintén elutasította a nyugati szankciók érvényesítését. Most a dél-afrikai Fokváros kikötőjébe tart, ahová várhatóan november 9-én érkezik meg.

Dél-Afrika elutasította, hogy csatlakozzon az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókhoz, és elnöke május végén azzal érvelt, hogy a korlátozások “a kívülálló országoknak” ártanának.

Oroszországot és Dél-Afrikát szoros kapcsolatok fűzik össze, amelyek az 1960-as évekre nyúlnak vissza, amikor a Szovjetunió támogatta az apartheidellenes szabadságharcosokat. Emellett Dél-Afrika tagja a BRICS-nek, egy nemzetközi társadalmi-gazdasági és politikai fórumnak, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát is magában foglalja, és amelyhez további országok is csatlakozni kívánnak. A blokk már a világ népességének több mint 40%-át és a világ GDP-jének közel negyedét adja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...