2024, február 24.
13.6 C
Budapest
0.8 C
Moszkva

Takarodj! Háborús uszító! – kiabálják a német alkancellárnak (videó)

Robert Habeck német gazdasági miniszter beszédét tüntetők fojtották el csütörtökön Bayreuthban, amikor arra szólította fel a németeket, hogy fogadják el az emelkedő energiaköltségeket, mint az Oroszországgal szembeni kiállás árát. Eközben a gázárak egy új kormányzati pótdíjnak köszönhetően tovább fognak emelkedni.

Habeck a bajorországi városban tartott lakossági fórumon gúnyolódások és füttykoncertek kíséretében lépett a színpadra. “Háborús uszító” feliratú táblákat tartottak a kezükben, és azt skandálták, hogy “takarodj”, miközben Habeck megpróbálta megvédeni kormánya Oroszország-ellenes politikáját a gazdaság válságával szemben.

Habeck ragaszkodott ahhoz, hogy “Németországnak nem szabad eltűrnie az ukrajnai orosz agressziós háborút, a pénzügyi hátrányok ellenére sem” – olvasható a Stern német hírportálon az eseményről szóló beszámolóban.

A fórum résztvevői azonban azt mondták Habecknek, hogy ezek a “hátrányok” ártanak nekik. A Frankfurter Allgemeine tudósítása szerint Németország azon stratégiája, hogy a lehető leggyorsabban eltávolodjon az orosz energiaimporttól, “gazdasági öngyilkossággal” ér fel – mondta egy napenergia-ipari vállalkozó a miniszternek.

“Mit értek el a szankciók?” – kérdezte egy másik nő, hozzátéve, hogy Oroszország a Nyugat gazdasági büntetéseitől függetlenül győzni fog Ukrajnában.

A szókimondó vállalkozó nem az egyetlen kritikus, aki “gazdasági öngyilkossággal” vádolja a német kormányt. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanezt a kifejezést használta, míg a németországi ipari vezetők többször figyelmeztettek arra, hogy az olcsó orosz gáz folyamatos szállítása nélkül a gazdasági csőd fenyegeti őket.

Németország földgázellátásának mintegy 55%-a Oroszországtól függ. E függőség ellenére Berlin az oroszok ukrajnai katonai művelete után néhány nappal hirtelen törölte az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését, és támogatta a szankciókat, amelyek akadályozták a meglévő Északi Áramlat I. vezeték kritikus javításait. Mivel az ország nem hajlandó meghosszabbítani utolsó három atomerőművének élettartamát, számos szénerőművet újra kell indítani.

Habeck csütörtökön azt állította, hogy az emelkedő árak Vlagyimir Putyin orosz elnök hibája, akit az Európának okozott költségektől függetlenül szembe kell állítani. Az Északi Áramlat-1 vezeték csökkent szállításával kapcsolatban Habeck elmondta, hogy Oroszország nem hajlandó Németországból szervizelt turbinát átvenni az Északi Áramlat-1 javításához. Eközben az orosz energiaipari óriás Gazprom a héten kijelentette, hogy az uniós és brit szankciók megakadályozzák, hogy a létfontosságú berendezést Oroszországba vigye.

Korábban csütörtökön Habeck a ZDF német televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az Északi Áramlat 2-t nem fogják elindítani, mivel ezzel “megadnánk magunkat” Putyinnak.

Németország ezen a héten megszavazta azt az uniós tervet is, amely minden tagállamot arra kér, hogy a tél folyamán 15%-kal csökkentsék a gázfogyasztást, miközben több hírügynökség arról számolt be, hogy a kormány által tervezett pótdíj miatt a németek gázszámlája októbertől megugrik, és egy átlagos német háztartás várhatóan évi 1000 euróval többet fizet majd a fűtésért.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Menczer Tamás: a kormány a békét választotta, a baloldal pedig a háborút

Két éve háború és béke kérdésében kellett dönteni, ami egy rendkívül súlyos döntés, de a kormány a békét választotta, a baloldal pedig a háborút...

Moszkva: Avgyejevka felszabadítása során 10 kilométerrel szorították vissza az ukrán csapatokat

Az Avgyejevka felszabadítására indított hadművelet során az orosz harcosok több mint tíz kilométerrel szorították vissza az ukrán csapatokat - jelentette Szergej Sojgu védelmi miniszternek...

Meghalt egy ukránok oldalán harcoló litván zsoldos a Donbasszban

Az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló litván zsoldost, Tadas Tumast a Donyecki Népköztársaságban lévő Artyomovszk (Bahmut) közelében ölték meg - jelentette a 15min.lt című...
spot_img

Videó