2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

CNN: Washington rendreutasította Kijevet a rakétaincidens miatt

Joe Biden amerikai elnök nem beszélt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel a lengyelországi rakétaincidensről – jelentette csütörtökön a CNN több névtelen forrásra hivatkozva. Ehelyett nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan telefonált Zelenszkij irodájába, és felszólította az ukrán tisztviselőket, hogy “óvatosabban lépjenek”, miután Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy csapást mértek Przewodow falura és megöltek két civilt.

Biden és külügyminisztere, Antony Blinken az indonéziai Balin tartózkodott a G20-ak csúcstalálkozóján, amikor a CNN szerint tanácsadói az éjszaka közepén felébresztették a rakétaincidens hírével.

Az amerikai elnök helyi idő szerint hajnali fél hatkor már telefonon beszélt lengyel kollégájával, Andrzej Dudával, Blinken és Sullivan később csatlakozott a híváshoz. A Lengyelországból érkező információk és az amerikai “műholdas hírszerzés” között – írta a CNN – világossá vált, hogy a rakétát “úgy tűnik, Ukrajna indította”.

Zelenszkij azonban ekkor már megvádolta Oroszországot és a NATO elleni támadásnak minősítette azt és választ követelt. Sullivan ezután “gyorsan felhívta Zelenszkij irodáját”, és “felszólította a tisztviselőket, hogy óvatosabban bánjanak azzal, ahogyan az incidensről beszélnek” – a hívást ismerő források szerint.

Bár az AP hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőt idézett, aki szerint a rakéta orosz volt – amit az AP később visszavont -, Biden maga állította, hogy nem az volt. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder tábornok szintén azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai hadseregnek nincs olyan információja, amely alátámasztaná Kijev állításait.

Mark Milley tábornok, aki a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, eközben felhívta lengyelországi és ukrajnai kollégáit, és megpróbálta elérni az orosz vezérkari főnököt, Valerij Geraszimov tábornokot is, de “ők ketten kedd este nem beszéltek”.

Egy másik hívás, amely szintén nem történt meg, Biden és Zelenszkij között lett volna, az ukrán vezető többszöri kérése ellenére, az ügyet ismerő forrás szerint. Biden beszélt Dudával, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és a G20-ak vezetőivel, de “szerda délutánig még mindig nem beszélt közvetlenül Zelenszkijjel” – állította a CNN.

A przewodowi incidens “némi repedést okozott a Nyugat és Ukrajna szövetségében” – írja a csatorna. A lengyel tisztviselők “frusztráltnak” nevezték, hogy Zelenszkij továbbra is kitartott amellett, hogy a rakéta nem ukrán, még azután is, hogy Varsó és Washington nyilvánosan másként nyilatkozott.

Csak csütörtökön – a CNN-sztori megjelenése után – vonta vissza a szavait Zelenszkij, amikor azt mondta, hogy “nem tudja 100 százalékosan”, mi is történt valójában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...