2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Zelenszkij korrupciómentesnek nyilvánította Ukrajnát

Szerinte már minden korrupt ember elhagyta az országot

Ukrajnából kiirtották a korrupciót, és minden orosz befolyást elhagytak vagy elűztek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Bloomberg New Economy Forum közönsége előtt.

“Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában” – mondta, kifejtve, hogy az orosz katonai művelet megindulását követő hónapokban az összes korrupt tisztviselő elmenekült az országból. A megmaradt tisztviselők nem lesznek hajlamosak “beavatkozni az üzleti műveletekbe”, mert minden kormányzati szolgáltatás elektronikus lett – tette hozzá.

Zelenszkij megígérte, hogy a jövőben “nem lesz orosz tőke befolyás Ukrajnában”, és kifejtette, hogy minden olyan üzleti érdekeltség, amely nem áll “egységesen” a kormánya mögött, vagy “elhagyta a vállalatainkat, vagy kiszorítottuk őket” – beleértve a kormánya által betiltott számos politikai pártot és médiumot, például Viktor Janukovics vezette Régiók Pártját.

Az ukrán vezető elárulta, hogy nemrég találkozott a Világbank alelnökével, hogy “egy “kísérleti projektet” indítson velük az ukrajnai befektetési biztosításokkal kapcsolatban”, és igyekezett eloszlatni az országában tapasztalható korrupcióval kapcsolatos esetleges aggodalmakat. A beruházások – különösen a bányászat és a feldolgozóipar – biztonságban lesznek, hangsúlyozta, dicsérve a “gazdaság függetlenségét, a pénzügyeket és a beruházások átláthatóságát”.

A nyugati médiumok, például a The Guardian, a világ legkorruptabb országainak listáján Ukrajnát az első helyre vagy annak közelébe sorolták, mielőtt Oroszország februárban megkezdte katonai kezdeményezését az országban. Tavaly a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe a második legkorruptabb országnak minősítette Európában. Még Zelenszkij is azzal viccelődött beiktatási beszédében, hogy az ukrán politikusok 28 éve a lehetőségek országát teremtették meg – “lehetőségeket a lopásra, megvesztegetésre és fosztogatásra”.

Azóta azonban sokan elhallgattak, mert attól tartottak, hogy az oroszbarát narratívával vádolják meg.

Júniusban az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetői arról tájékoztatták Zelenszkij kormányának tagjait, hogy az EU-hoz való csatlakozáshoz “el kell végezniük a házi feladatukat”, és azt a feladatot adták nekik, hogy hajtsák végre az igazságügyi reformokat, “oligarchamentesítsék” a gazdaságot, és sikeresen küzdjenek a korrupció ellen. Az Európa Tanács a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy segít Kijevnek a folyamatban azzal, hogy szakértőket keres, akik alkotmányos reformokkal és választójoggal kapcsolatos tanácsokkal segítik a folyamatot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...