2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Budai Gyula: nagy lehetőségek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban

Orosz - magyarNagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztésében Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, aki Alekszandr Csernogorov mezőgazdasági miniszterhelyettessel tárgyalt szerdán Moszkvában. A magyar küldöttség az első, amelyet az új orosz kormány megalakulását követően fogadtak Moszkvában, a mezőgazdasági minisztériumban. Az orosz partner elmondta: Magyarország fontos számukra, ezért kerítettek sort erre a találkozóra, miközben az új tárca még kialakulóban van – tájékoztatta Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár az MTI-t. A küldöttségnek Farkas Imre, a szaktárca közigazgatási államtitkára és Tóth Katalin helyettes államtitkár is tagja. 2012 őszén sor kerülhet a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport ülésére – jelezte a tárgyaláson az orosz miniszterhelyettes. Alekszandr Csernogorov, aki egyben a testület orosz társelnöke, kiemelte: az év első negyedében létrejött sikeres kapcsolatok új irányt szabtak a két ország együttműködésének, és remélte, hogy a fejlesztésre irányuló erőfeszítések megsokszorozódnak. Szerinte szívós munkával a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés sikertörténet lehet, hiszen az Orosz Föderációban 2013-2020-ra vonatkozó, átfogó mezőgazdasági fejlesztési terv készül, amely nagy lehetőségeket teremt a magyar mezőgazdasági termékek és technológiák értékesítésére is.

Budai Gyula a magyar vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára jelezte, hogy az őszre tervezett munkacsoport-ülésre a magyar tárca konkrét megállapodások tervével készül.

Csernogorov szerint a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének az államközi szerződés csak alapot ad, az igazi fejlődés az ororszországi régiók szintjén mehet végbe. Arra hívta föl a magyar mezőgazdasági cégeket, vállalkozókat, hogy nagyobb számban képviseljék magukat a különböző mezőgazdasági vásárokon, ahol konkrét üzletkötésekre kerülhet sor.

A tárgyaláson elhangzott: friss, feldolgozott, mélyhűtött zöldségekre nagy a felvevőkészség az orosz piacon. Hasonlóan jelentős lehetőségek vannak a vetőmag üzletágban, hiszen a magyar vetőmag világviszonylatban elismert minőségű. Oroszországban igény van a melegházi növénytermesztésben szerzett magyar tapasztalatokra is. A hungaricumnak számító magyar pálinka megismertetésére, eladására, de adott esetben előállítására is lehetőség nyílik  az orosz piacon.

Alekszandr Csernogorov arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszországi sertéspestis miatt a húsellátásban keletkezett hiány pótlására alkalmas lehet a nyúlhús, amit külföldről kívánnak beszerezni. Ehhez a felfutóban lévő üzletághoz tudna csatlakozni a magyar ágazat, hiszen Magyarországon is reneszánszát éli a nyúltenyésztés.

Súlyos gond az Orosz Föderációban a sáskainvázió, amely az ország déli területein tizedeli a mezőgazdasági ültetvényeket, ebben kértek szakmai segítséget a magyar vidékfejlesztési minisztériumtól – tájékoztatott Tóth Katalin vidékfejlesztési helyettes államtitkár.  
Kiváló lehetőségek mutatkoznak az állattenyésztés területén: húsmarha- és tejelő marha-exportban, és Tóth Katalin tájékoztatása szerint a fagyasztott embriók szállítása is felmerült új lehetőségként.

A tárgyaláson felmerült, hogy az Arany Ősz nagyszabású moszkvai mezőgazdasági kiállítás és vásár keretén belül magyar szakemberek tartsanak előadásokat az állattenyésztési technológiákban szerzett tapasztalataikról. Erre a kiállításra az új orosz agrárminiszter meghívta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert. A magyar tárcavezető februárban ellátogatott a Prodexpo moszkvai élelmiszeripari kiállításra.

Budai Gyula államtitkár átadta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter magyarországi látogatásra szóló meghívását Nyikolaj Fjodorov új orosz mezőgazdasági miniszternek és Alekszandr Csernogorov miniszterhelyettesnek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...