2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

BRICS elnök: Oroszország és India teljesen kizárja a dollárt a kereskedelemből

Oroszországnak és Indiának nincs szüksége az amerikai dollárra a kereskedelemben, mivel a kölcsönös elszámolások lebonyolításához a nemzeti valutákhoz fordultak – mondta szerdán újságíróknak Purnima Anand, a BRICS Nemzetközi Fórumának elnöke.

“Bevezettük a kölcsönös elszámolások mechanizmusát rubelben és rúpiában, és nincs szükség arra, hogy országaink a dollárt használják a kölcsönös elszámolásokban. Ma pedig Kína hasonló mechanizmust dolgoz ki a rubelben és jüanban történő kölcsönös elszámolásokra” – mondta.

“Ez azt jelenti, hogy a BRICS-országok nyitnak Oroszország felé, lehetőséget kínálva az országnak, hogy túllépjen a szankciók következményein” – tette hozzá Anand, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idézett.

A BRICS-elnök elmondta, hogy az India és Oroszország közötti kölcsönös kereskedelem az elmúlt 40 évben ötszörösére nőtt. Moszkva gyorsan növekvő mennyiségű olajat szállít Indiába, cserébe pedig nagy mennyiségű mezőgazdasági terméket, textíliát, gyógyszert és más termékeket kap.

Anand azt is megjegyezte, hogy Újdelhi semleges félnek tekinti magát a Nyugat és Oroszország közötti jelenlegi szankciós háborúban, és a szankciós nyomás ellenére folytatja az együttműködést Moszkvával “minden olyan területen, ahol szükséges”.

“Amikor Oroszország katonai művelete Ukrajnában elkezdődött, természetesen nyomást gyakoroltak Indiára, hogy hagyja abba az orosz olaj importját. De a külügyminisztériumnak vissza kellett utasítania ezt a nyomást. Az orosz fél biztosította, hogy a szállítások nem fognak leállni, és a szankciórendszer semmilyen módon nem befolyásolja az országaink közötti kapcsolatokat” – hangsúlyozta a fórum vezetője.

A BRICS öt tagországot tömörítő nemzetközi társadalmi-gazdasági és politikai fórum: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika a tagja. A közelmúltban jelezte csatlakozási szándékát Törökország, Szaúd-Arábia és Egyiptom. Korábban pedig Argentína és Irán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...