2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Zelenszkij ismét neonáci katonát éltet a közösségi médiában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán hivatalos Instagram-fiókjában katonákról posztolt képet, azonban az egyiken egy hírhedt náci SS-hadosztály jelvényeit viselő katona is látható. A poszt, amely egy Ukrajna függetlenségének napját ünneplő sorozat része, nem az első náci jelképeket tartalmazó darab volt, amelyet Zelenszkij megosztott.

Zelenszkij szerdán kora reggel tette közzé a képet az Instagramon. A képen egy fegyvert tartó ukrán katona az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának, más néven az 1. galíciai hadosztálynak a zászlaját viseli.

A túlnyomórészt ukrán önkéntesekből álló, a galíciai régióból (amely a mai Délnyugat-Lengyelország és Nyugat-Ukrajna területét foglalja magában) származó hadosztály arról ismert, hogy a második világháború során lengyel civilek ellen követett el háborús bűnöket.

Mihail a Kárpáti Szics tagja

A Zelenszkij által “Mihail” néven azonosított ukrán katona az ukrán fegyveres erők 49. lövészzászlóaljának jelvényét is viseli, amely az 1930-as évek nacionalista “Kárpáti Szics” milíciájáról kapta a nevét. A Kárpáti Szics tagjainak többsége tagja volt az Ukrán Nacionalisták Szervezetének is, amelyet a náci kollaboráns és háborús bűnös Sztepan Bandera vezetett.

Banderát az ukrán nacionalisták hősként tartják számon, és a legmagasabb ukrán tisztviselők is nyíltan ünneplik.

Zelenszkij posztjában szerepel egy kép Szerhij Volinszkijról, más néven Volináról is, aki a nyár elején Mariupolban az Azov ezredhez csatolt tengerészgyalogos egységet irányította. Az Azov ezredet, egy 2014-ben az ukrán hadseregbe beolvasztott neonáci milíciát, a tengerparti városban lévő Azovstal acélgyár elhúzódó ostroma után semmisítettek meg, tagjait pedig vagy megölték, vagy elfogták. Volina jelenleg őrizetben van.

Zelenszkij már korábban is posztolt képeket katonáiról, amelyeken a Harmadik Birodalom jelvényeit viselik. A náci Németország 1945-ös vereségét ünneplő, több közösségi médiaplatformon közzétett posztjában az ukrán elnök egy olyan képet tett közzé, amelyen az egyik katonája a 3. SS páncélos hadosztály “halálfejét”, vagyis a “totenkopf” jelvényét viseli. Ez a hadosztály nagyrészt egykori koncentrációs táborok őreiből állt, és számos francia civil és lengyel zsidó elleni mészárlásért volt felelős.

Ukrajna az egyetlen olyan ország a világon, amely nyíltan neonáci milíciákat integrált a nemzeti hadseregébe, és míg ezeket a milíciákat a nyugati média egykor “neonáci” néven jellemezte, ma már “szélsőjobboldali csoportokként” emlegetik őket.

Amióta az orosz csapatok februárban bevonultak Ukrajnába, náci kellékek rejtekhelyeit találták meg e milíciák tagjainak lakásában és bázisain, és az ukrán kormány által működtetett közösségi média fiókokba náci és szélsőjobboldali szimbólumokat viselő katonákról készült képeket is közzétettek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...