2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Borell a diétához hasonlította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU-nak akkor sem kellene feloldania az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciókat, ha azok nem járnak azonnali hatással, mert úgy működnek, mint egy “diéta” – mondta kedden Josep Borrell, a blokk vezető diplomatája.

Az EU külügyi főképviselője az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalva kommentálta a nyugat-balkáni országokból érkező, Brüsszelt az oroszellenes korlátozások feloldását sürgető felhívásokat, és azt mondta, fontos, hogy az EU “nyomatékot adjon annak, hogy a szankciók hatékonyak”.

A múlt héten Aleksandar Vucic szerb elnök azt jósolta, hogy Európának jövőre “sarkvidéki” téllel kell szembenéznie, ami nagyrészt az EU által Oroszországgal szemben bevezetett, az energiaszektort érintő szankcióknak tudható be.

Szerbia ugyan nem tagja az EU-nak, de az ország energiaellátási útvonalai olyan országokon keresztül vezetnek, amelyek az EU-hoz tartoznak, vagyis a korlátozások elkerülhetetlenül hátrányosan érintenék az országot.

“Nem tudjuk feloldani [a szankciókat], amíg azok nem fejtik ki hatásukat. Lehet, hogy nem lesz azonnali hatásuk. Ez olyan, mintha fogyókúrára indulnál, hogy lefogyj, és néhány hét után felháborodnál, hogy nem fogytál kilókat és kilókat” – mondta a diplomata.

Borrell szerint a szankciós “diétának” érvényben kell maradnia, különben “a már leadott kilókat nagyon könnyen újra felszedjük”.

A vezető diplomata ragaszkodott ahhoz, hogy az EU az ukrajnai katonai hadjárat miatt Oroszországgal szemben bevezetett átfogó korlátozások ellenére továbbra is beszélnie kell az orosz vezetéssel.

“A diplomatákat arra képezik ki, hogy mindenkivel beszéljenek, és kétségtelenül vannak olyan dolgok, amelyeket meg kell beszélnünk az orosz elnökkel” – jegyezte meg.

Borrell úgy véli, hogy a Nyugatnak különösen az ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműről kellene beszélnie Oroszországgal, amelyet Moszkva szerint a kijevi erők többször is lőttek.

A diplomata szerint az EU-nak meg kellene vitatnia Oroszországgal a létesítmény biztonságát, mert Moszkván kívül “senki mással nem lehet beszélni” az ügyben.

“Vannak bizonyos kérdések, amelyeket az orosz hatóságok aktív közreműködése nélkül nem lehetne megoldani” – ismételte meg, másik példaként említve az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodást az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli blokkolásának feloldásáról.

Az Oroszország-ellenes szankciók súlyosan megviselik az EU gazdaságát, amely így az ugrásszerűen növekvő inflációval és energiaválsággal küzd, amelyet nagyrészt a blokk azon döntése okozott, hogy elzárkózik az orosz olajtól, valamint az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállítása miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...