2023, december 6.
0.4 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Bloomberg: az USA az EU-t exportkorlátozások bevezetésére sürgeti Kínával szemben

Washington állítólag azt akarja, hogy Brüsszel ugyanazt a taktikát alkalmazza Pekinggel szemben, mint Moszkvával szemben.

Amerikai tisztviselők tárgyalnak az európai szövetségesekkel a Kínával folytatott kereskedelemben az exportkorlátozások szigorításának lehetőségéről – írja a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

A névtelenséget kérő források szerint a Fehér Ház arra ösztönzi az EU-t, hogy a most Oroszországgal szemben alkalmazott megközelítést alkalmazza Kínára is, a transzatlanti információmegosztás és a végrehajtás összehangolása révén.

Erre akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok és az EU tisztviselői a december elejére tervezett következő magas szintű kereskedelmi fórumuk napirendjéről tárgyalnak.

A források szerint Brüsszel nem hajlik arra, hogy Kínát ugyanúgy kezelje, mint Oroszországot, a források szerint az uniós tisztviselők másként látják a körülményeket.

Több uniós tagállam a jelentések szerint óvakodik Washington azon törekvéseitől, hogy a decemberi fórumot Kína-ellenes találkozóvá változtassa, és ehelyett inkább a pozitív kétoldalú napirendre összpontosítana. Lehet azonban lehetőség, hogy olyan árukkal foglalkozzanak, amelyeket Peking katonai képességeinek növelésére használhat – tették hozzá a források.

Egyelőre nem világos, hogy a téma szóba kerül-e majd, amikor Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője hétfőn találkozik az EU kereskedelmi minisztereivel, akik Prágában tartanak informális találkozót.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az Európai Tanács vezetője megszakította kínai útját az Ukrajnáról kialakult vita miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezettnél hamarabb tér vissza Kínából, hogy megmentse Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát - jelentette kedden a Politico...

Szlovák külügyminiszter: Ukrajna uniós csatlakozása rettenetesen messze van

Ukrajna nem remélheti, hogy egyhamar csatlakozhat az EU-hoz, mivel az ország nemcsak véres konfliktusba keveredett Oroszországgal, hanem egy sor előfeltételt sem teljesített - mondta...

Kreml: Moszkva kész a tárgyalásokra Kijevvel

Moszkva bármikor kész diplomáciai eszközökkel megoldani a Kijevvel fennálló konfliktust - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden az RTVI hírügynökséggel. Oroszország soha nem...
spot_img

Videó