2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A pénzhiány miatt az összeomlás szélén a német nyugdíjrendszer

Oliver Moody, a brit Times rovatvezetője szerint a német nyugdíjrendszer a pénzhiány miatt közel áll az összeomláshoz.

“Az állami nyugdíjrendszer Németországban az összeomlás szélén áll, és mivel a várható élettartam nem áll meg, hamarosan meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt” – jegyezte meg.

A cikk szerzője pontosította, hogy Európában a lakosság 22 százaléka 65 év feletti. Ez a demográfiai csoport a közeljövőben várhatóan növekedni fog, ami a társadalombiztosítási rendszerbe történő alacsonyabb befizetéseket és magasabb ellátásokat eredményez.

Német közgazdászok figyelmeztették a Bundestagot, hogy gazdasági reformok hiányában összeomolhat a “bőkezű” nyugdíjrendszer, de előrejelzéseiket elutasították – hangsúlyozta a publicista.

Reiner Dulger, a Német Munkaadói Szövetség elnöke szerint a nyugdíjrendszer a következő öt évben összeomlik, ha a hatóságok nem tudják megállítani a nagy összegű kifizetések tendenciáját: a német törvények szerint a nyugdíjasok az átlagbér 48 százalékát kapják.

“Jelenleg minden 100 munkavállalóra 50 nyugdíjas jut, akik járulékot fizetnek a nyugdíjalapba. Tizenöt év múlva 70 lesz” – mutatott rá Dulger.

Szerinte a német kormány számára a téma tabunak számít. Az összeomlás valószínűsége növeli a nyugdíjrendszer reformjának összetettségét.

A nyugati országoknak a Moszkva elleni szankciók és az orosz üzemanyagtól való eltávolodás miatt emelkedő energiaárakkal és az infláció megugrásaival kellett szembenézniük. Miután az üzemanyag, különösen a gáz drágult, az európai ipar sokat veszített versenyelőnyéből, ami a gazdaság számos területét érintette. Németországban és más uniós országokban évtizedek óta a legmagasabb az infláció.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...